Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, "Tahvil alımlarını azaltmaya bu yıl başlamak uygun olabilir. Tahvil alımlarında azaltım doğrudan faiz artırım zamanlaması sinyali değil." açıklamasını yaptı.

Uzmanlar, toplantının ardından Powell’ın açıklamalarını Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

“Fed'in faiz artırımında acele edeceğini düşünmüyorum”

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Powell'ın oldukça başarılı bir iletişim kurduğunu ve konuşmasının bir tahvil azaltma açıklaması olduğunu söyledi.

“Piyasalar Jackson Hole mesajlarını iyi almış olmalı ki panik görülmedi.” diyen Demiralp, toplantıda tahvil alımlarının şu anda ekonomiye bir etkisi olmadığının “güzel” anlatıldığını aktardı. Demiralp, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu hakkındaki değerlendirmelerine şöyle devam etti:

“Fed'in faiz artırımında acele edeceğini düşünmüyorum. Ağustos istihdam verisi tahvil azaltma kararı için önemli olacaktır. ABD'de Merkez Bankası ve para politikasına duyulan bir güven var. Fed'in sıkılaşma adımları atması bizim gibi ülkeler için olumlu olmayacak.”

“Büyüme verileri ve tapering'in makasları gevşeteceğini düşünüyoruz”

Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC) FX Streteji Direktörü Jeremy Stretch, Fed Başkanı Jerome Powell’ın verdiği mesajlar hakkında, Jackson Hole toplantısından “çok fazla bir şey” beklemediklerini ve Powell’ın açıklamalarının beklentiler dahilinde gerçekleştiğini söyledi.

Stretch, Fed’in politikayı tahmin edilebilir kılmak istediğini belirterek sözlerine şu cümlelerle devam etti:

“Faizleri artırma ile alakalı kriterler biraz zor karşılanabilir. Bu ilk satışın ardından dolar endeksi biraz ivme kazanabilir. Büyüme verileri ve tapering'in (tahvil alım azaltımı) makasları gevşeteceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde doların iyi bir ilerleme kaydettiğini göreceğiz.”

“Piyasa bir miktar pozitif karşıladı”

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Filiz Özcan, Powell’ın şimdiye kadar yapmış olduğu açıklamaların dışına çıkan bir açıklama yapmadığını söyledi.

Tahvil alımlarının azaltımı konusunun bu yıl başlayacağını fakat bunun faiz artırımı ile ilgili bir sinyal olmadığını söyleyen Özcan konuşmasına şöyle devam etti:

“Toplantıyı piyasa da bir miktar pozitif karşıladı. Bunun dışında para politikasının etkisi 1 yıl gecikmeli gözüküyor. Powell’ın “Erken adım atmak istemeyiz” şeklinde verdiği mesajlar da, bu iyimser fiyatlamayı destekledi. Dolar endeksi ve tahvil faizleri geriliyor. Buna paralel Altın/Ons ’da bir yükseliş etkisi gördük. Borsa İstanbul tarafına yansıması da olumlu oldu.”