Advertisement

ABD tahvil piyasalarında yaşanan en kötü yanlış fiyatlama dönemlerinden biri, Vanguard Group Inc.'ten Gemma Wright-Casparius için karlı işlemler anlamına geliyor.

Pandeminin Mart ayında neden olduğu pandemiden dolayı likidite azalırken tecrübeli tahvil portföyü yöneticisi, eksi ve az işlem gören ABD Hazine tahvilleri de dahil olmak üzere bazı fırsatlar gördü. Bu menkul kıymetler için piyasa, Hazine tahvilleri ve vadeliler arasındaki fiyat farklılıklarından faydalanan popüler bir işlemin boşa çıkmasının ardından hemen hemen ortadan kalktı.

Toplam varlıkları 50 milyar doları bulan aktif olarak yönetilen dört yatırım fonunun başındaki isim için değerinin altındaki ürünler bir fırsat sundu. Wright-Casparius, birkaç kıdemli mesai arkadaşıyla birlikte şirketin Malvern, Pannsylvania'daki trading masasında çalışmayı sürdürürken, aynı zamanda enflasyon beklentilerinin aşırı olduğunu düşündü ve mortgage'a dayalı tahvil portföyünü genişletti. Sonrasında tahvil piyasası o kadar çaresiz bir noktaya geldi ki, Fed desteklemek için müdahalede bulundu.

Wright-Casparius'un beklentisi karşılığını verdi. Fonlarının bazıları 2020'de benzerlerinin çoğunu geride bıraktı. Şimdiyse kırk yıldır finans piyasasında olan portföy yöneticisi, işsizlik Büyük Buhran'dan beri en yüksek seviyelere tırmanırken ekonomik toparlanma için uzun bir yol öngörüyor.

Vanguard'ın portföy yöneticisi bir mülakatta "Piyasa size Mart ayında fırsat verdi, bizde bundan yararlanmaya çalıştık. Daha cevaplanmamış çok soru var; özellikle tüketici davranışları açısından. Bu nedenle ekonomik toparlanma yavaş ve kademeli olacak." dedi.

Wright-Casparius'un yönettiği dört fondan 7.2 milyar dolarlık Vanguard Orta Vadeli Hazine Tahvili Fonu bu yıl yüzde 7.2 getiri sağlayarak, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre benzerlerinin yüzde 89'unu geride bıraktı. 9.2 milyar dolarlık Kısa Vadeli Hazine Tahvili Fonu rakiplerinin yüzde 90'ını geride bıraktı.

Kısa Vadeli Hazine Tahvili Fonu, 1 Mayıs itibarıyla Morningstar Inc. tarafından takip edilen kadınlar tarafından yönetilen (ABD'de bulunan) 31 tahvil yatırım fonu ve Borsa yatırım fonu (ETF) arasında bulunuyor.