Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rönesans Holding'in hayata geçireceği, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin ilk endüstriyel üretim projesi olan Polipropilen Üretim Tesisinin yerini inceleyen Bakan Varank, Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak'tan çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Varank, buradaki önemli yatırımlara dikkati çekerek şöyle dedi:

"Burada, daha önce ilan ettiğimiz Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi'nde bir ziyaret gerçekleştirdik, alanda incelemelerde bulunduk. Biliyorsunuz bir firmamız orada Türkiye'nin ilk polipropilen tesisisin inşaatına başlayacak. Tabii pandemiden dolayı biraz gecikme var. Firmamızla orada bir toplantı gerçekleştirdik. İnşallah Türkiye'nin ilk polipropilen tesisinin temelini bu sene içinde atmak istiyoruz. Firmamıza biraz baskı da yaptık. Tabii pandemi koşullarında uluslararası iş birliklerini sürdürmek biraz zor olabiliyor. Bunun yanında Ceyhan Endrüstri Bölgesi'nin etrafında özellikle petrokimya sanayisine dönük yeni organize sanayi bölgeleri ilan ettik. Önümüzdeki dönemde de ilan edeceğimiz alanlar var, bunları da ziyaret ettik. Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi'ni de ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldık."

Sene sonuna kadar üretime geçilmesi planlanıyor

Ceyhan'da önemli bir santralin de inşa edildiğini dile getiren Varank, "Türkiye'nin en büyük elektrik santrallerinden birisi EMBA tarafından orada inşa ediliyor. Burası, Çin hükümetinin aslında Türkiye'deki ilk ve en büyük doğrudan yatırımlarından biri. 1320 megavatlık bir santral inşaatı var, onun da denetlemelerini yaptık. İnşallah o da bu sene sonuna kadar artık üretime geçmek istiyor." dedi.

Varank, yatırımları ve projeleri yakından takip ettiklerini vurgulayarak şunları ifade etti:

"Ceyhan, Mersin ve Hatay bölgesi diyebileceğimiz bu bölgeler, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde özellikle cari açık verdiği alanlarda, ülkeye önemli kazanımların getirileceği yatırımların yapılacağı bölgeler olacak. Biliyorsunuz petrokimya alanında Türkiye 15 milyar dolara yakın cari açık veriyor. Sadece polipropilende Türkiye'nin verdiği cari açık 1,5-2 milyar doları buluyor. Biz özellikle bu devasa yatırımların bu dönemde önünü açtık. Şimdi artık temellerin atılma zamanları geliyor. Biz de projeleri çok sıkı bir şekilde takip ediyoruz."

Polipropilen nedir? Nerelerde kullanılır?

PP ya da polipropilen ambalaj ve etiketleme, tekstil (örneğin halat, termal iç çamaşırı ve halı), kırtasiye, plastik parçalar ve yeniden kullanılabilir kap çeşitleri, laboratuvar ekipmanı, hoparlör, otomotiv parçaları ve polimer banknotlar gibi birçok uygulamada kullanılan bir termoplastik polimerdir.