Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dr. Nedim Türkmen, karşılıksız çek mahkûmlarına 26 Mart 2021'e tarihine kadar tanınan sürenin sona ermesi hakkında merak edilen soruları Bloomberg HT’ye yanıtladı.

Karşılıksız çek mahkûmlarının cezalarının infazı Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında 26 Mart 2020 tarihi itibarıyla durdurulmuştu. Getirilen karar ile tahliye tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının 10’da 1’ini ödeme zorunluluğu getirilmişti.

Dr. Nedim Türkmen, karşılıksız çekle ilgili 250 bine yakın dosya olduğunu ve halen öncelikle çek tutarı kadar para cezası verildiğini aktardı. 1 yıllık sürenin bitmesiyle ertelenen hapis cezalarının infaz edileceğini söyleyen Türkmen, “Çek, ödeme değil bir kredi aracı olarak kullanılıyor, bu yanlış. Ödenemeyen çekler için bankalara da sorumluluk yüklemek gerekiyor.” dedi.

Türkmen, son 4 yılda 61 milyar liralık çekin ödenemediğini söylediği değerlendirmesinde, diğer ülkelerde çekte vade olmadığını ve sorunu böyle çözüm bulduklarını ifade etti.

Çekte hapis cezasının tekrar ertelenmesinin yerinde olacağını dile getiren Türkmen, çekte tutar sınırlamasının getirilmesinin sorumluluğu daraltılabileceğini açıkladı.