Advertisement
HABERLER ABONE OL

VTB Capital Analisti Akın Tüzün Türk hisse senetlerinin görünümüne ilişkin bir rapor yayımladı. Ekonomik toparlanma ve güçlü kar büyümesi görünümüyle Türk hisse senetlerinin 2020'ye güçlü başladığı, Covid 19'un bu görünümü tersine çevirdiği belirtildi.

Merkez Bankası'nın azalan rezervleri ve TL'ye dair endişelerin hisse senetlerinin baskı altında kalmasında en temel etken olduğu belirtilirken "Türk Lirası konusunda endişeli değiliz. Küresel petrol fiyatları ve azalan ithalat talebiyle ikinci yılda da Türkiye'nin cari fazla vermesini bekliyoruz, öte yandan Merkez Bankası'nın net rezervleri negatif bölgeye düşse de brüt rezervler güçlü kalmaya devam ediyor. Dolayısıyla gelecek 6-12 ay için görünümün olumluya dönmesini bekliyoruz" ifadesi yer aldı.

türkiye piyasalarına yatırım için artı ve eksilerin yer aldığı raporda düşük petrol fiyatları, yüksek küresel likidite, düşük faiz, cazip değerlemeler, Covid-19'la başarılı mücadelesi olumlu taraflar olarak öne çıkarken Merkez Bankası'nın azalan rezervleri, net turizm gelirlerinde düşüş beklentisi ve ekonominin iç tüketime yüksek bağımlılığı eksi yanları olarak değerlendirildi.

Bankacılık sektörünün düşük faiz ortamından yararlandığı belirtilen raporda hisse senetlerinin görünümüne dair "Covid-19 öncesinde de Türk hisse senetleri gelişen piyasalar arasında cazip görünüyordu. Virüse bağlı satışların ardından daha da cazip hale geldi. Türkiye Rusya, Suudi Arabistan ve Güney Afrika gibi benzerlerinden daha fazla satılmış görünüyor." ifadesi yer aldı.

Türk hisse senedi piyasalarının EMEA ülkelerinden daha iyi performans göstereceği, hisse senetlerindeki toparlanmaya bankacılığın öncülük edeceği öngörüldü.

En büyük riskin Türk Lirası olduğu, para biriminin Merkez Bankası'nın azalan rezervleri nedeniyle baskı altında olduğu, ancak Özellikle Merkez Bankası küresel Merkez Bankalarıyla swap anlaşması yaparsa, düşük petrol fiyatları ve yüksek küresel likiditenin de etkisiyle bu endişenin kısa süreli olacağı ifade edildi.