Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

ABD’de kimi eyaletlerde düzenleyici otoritelerin uyarılarına karşın robotaksi hizmeti genişlemeye devam ediyor.

Alphabet bünyesindeki sürücüsüz araç şirketi Waymo, Atlanta'da robotaksi testine başladı. Waymo, halihazırda Los Angeles, San Francisco ve Buffalo'da robotaksi hizmeti veriyor.

Waymo sözcüsü Sandy Karp, yaptığı açıklamada “Önümüzdeki birkaç ay içinde Waymo'nun harita verilerini toplamak ve Atlanta'nın ortamını tanımak için insanlar tarafından manuel olarak sürülen birkaç aracı daha konuşlandıracağız. Robot eksenini Atlanta'da ön koltukta güvenlik sürücüsü olmadan test etmeyi hedefliyoruz. ABD'nin çeşitli şehirlerine yapılan yolculuklar aracılığıyla otonom teknolojimizi güvenli ve sorumlu bir şekilde geliştirmeye devam ederken, faaliyet gösterdiğimiz şehirlerde tamamen otonom Waymo One araç çağırma hizmetimizi ölçeklendirmeye odaklanmış durumdayız" dedi.

Waymo’nun genişleme planı, eski rakibi Cruise'un geçen yıl artan faaliyetini hatırlatıyor. Ağustos 2023 itibarıyla Cruise, Seattle, Washington, Las Vegas ve diğer şehirlerin yanı sıra Atlanta'da da ilk veri toplandığını duyurmuştu. Cruise ayrıca robotaksisini Austin, Houston, Dallas ve Miami'de test etmeye ve Phoenix'te sınırlı bir robotaksi hizmetini çalıştırmaya başlamıştı. Ancak geçtiğimiz aylarda meydana gelen bir trafik kazasına karışınca şirket, ABD’deki tüm denetimli ve manuel araç gezilerini askıya almıştı. General Motors’un robotaksi birimi Cruise, yeniden hizmet vermeye hazırlanıyor.

Kimi eyaletlerde düzenleyici otoritelerin örnek vermek gerekirse, Kaliforniya Kamu Hizmetleri Komisyonu’nun robotaksi şirketlerine gönderdiği uyarı yazısında, robot taksilerin trafiği tıkadığı, 911 acil müdahale ekiplerini engellediğini ve bu yüzden bu hizmetin genişlemesinin riskli olduğu yönünde görüşü hakim.