Advertisement
HABERLER ABONE OL

CEMRE NUR KARACA

Çin merkezli teknoloji üreticisi Xiaomi’nin Türkiye'ye yapacağı yatırımın detayları belli oldu. Xiaomi Türkiye'de üretime yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırımla girecek.

Konuyla ilgili bilgi sahibi üç kaynağın Bloomberg HT'ye verdiği bilgiye göre Çinli şirketin Türkiye'deki yatırımı iki fazdan oluşacak. İstanbul Avcılar’da bir fabrika kuracak olan Xiaomi ilk fazda 2 bin kişiye istihdam sağlayacak, ikinci fazda ise kapasite artışına gidecek.

Kaynakların Bloomberg HT'ye verdiği bilgilere göre ikinci fazla birlikte yatırım miktarının 30-40 milyon dolara ulaşması olması bekleniyor. Edinen bilgilere göre Xiaomi, adına üretim yapacak Salcomp firması için teşvik belgesine başvurdu. İlgili teşvik belgesinin Şubat ayında Resmi Gazete'de yayınlanması öngörülüyor.

İlgili haberler

Uzakdoğulu şirketlerin yatırım haberleri birbirini izledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yabancı yatırımların önünü açacak düzenlemelerin geleceğine yönelik açıklamalarının ardından teşvik mevzuatında değişiklik yapılarak, cep telefonu üretiminde kullanılan aksam ve parçaların, teşvik belgeli yatırımlar kapsamında 31 Ağustos 2021’e kadar gümrük vergilerinin ödenmesi şartıyla ithalatının önü açılmıştı. Ar-Ge yatırımlarının öncelikli yatırımlar kapsamına alınmasının da bu noktada, yerli ve yabancı sermaye için Türkiye’de Ar-Ge merkezi kurmayı daha cazip hale getirdi.

Ardından akıllı cep telefonu üretiminde kullanılmak üzere, ana kart dizgisi tamamlanmamış ve tamamen demonte haldeki aksam ve parça ithalatı gözetim uygulamasından muaf tutulacağı duyuruldu.

Son olarak Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, akıllı telefon aksam ve parçaları ithalatında adet başına 5 doların altında gümrük kıymetini haiz olanlarına yürütülen gözetim önlemi, söz konusu parçaların "akıllı telefon üretiminde kullanılmak üzere ana kart dizgisi tamamlanmış ve tamamen demonte" olması halinde uygulanmayacak.

Türkiye’de akıllı telefon üretimi için tüm bu teşvikler teknoloji şirketlerinin Türkiye'deki yatırım planlarına hız kazandırdı. Daha önce Bloomberg HT’nin duyurduğu iki mobil telefon şirketi Oppo ve Samsung Türkiye'de üretime geçecekleri haberlerinin ardından diğer şirketlerin yatırım haberleri de birbirini izledi.

Bunlardan biri olan akıllı telefon üreticisi Tecno da Türkiye'de yerli üretim için 25 milyon dolardan fazla yatırım yapacak.

Şirketten yapılan açıklamaya göre ilk yerli Tecno, mart ayı içerisinde üretilmiş olacak. İstanbul Pendik'te olacak fabrika, öncelikli olarak Türkiye pazarına yönelik olacak ve aynı zamanda Avrupa pazarına dağıtım sağlayacak bir üretim üssü olarak işlev görecek.