Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yeni yılın ilk haftasında yabancı kurumların Türk Lirası'na ilişkin analizleri birbirini izledi.

Analizler Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kazanacağına işaret ederken, bazı temel risklere de dikkat çekildi.

Citi

Citi Türkiye'ye ilişkin kaleme aldığı raporda gelişen ülkelere yönelik ilgi ve Merkez Bankası'nın son adımlarının Türk varlıklarını kısa vadede destekleyeceği belirtildi. Raporda "Genişleyici politika duruşu ve güçlü kredi büyümesi iç talebi desteklerken oluşan fazla TL likiditesi uluslararası rezervlerde büyük kayba ve dolarizasyonda keskin artışa yol açtı. Bunun yanı sıra iç ve dış dengedeki kötüleşme, yeni ekonomi yönetiminin makroekonomik istikrarı yeniden tesis etmek için bazı olumlu adımlar atmasıyla sonuçlandı." ifadesi kullanıldı.

HSBC

HSBC, gelişen ülke kurlarına ilişkin hazırladığı raporunda Türk Lirası ile ilgili değerlendirmelere de yer verdi. Banka, Dolar/TL 'de 7,10 hedef seviyesiyle kısa pozisyon açtı. Yıl sonu dolar/TL tahmininin 7,10 olduğunu belirten banka tam bir normalleşme durumunda kurun 6,50 seviyesine kadar geri çekilebileceğini öngördü.

UBS

İsviçreli banka UBS, dolar/TL kurunda 2021'in ikinci çeyreği sonunda 7.00 seviyesine kadar çekilme bekliyor. Sonrasında ise kurumun beklentisi kurda yükseliş yaşanacağı yönünde. Bankanın dolar/TL'de çeyrek sonu tahminleri birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyrekler için sırasıyla 7.10, 7.00, 7.30 ve 7.60 oldu.

Barclays

Barclays analistleri Türkiye'de manşet enflasyonun yılın ilk yarısında yüzde 14 civarında yatay veya hafif aşağısında seyredeceğini, yıl sonunda tek hanelere düşeceğini öngördü. Kurum, Dolar/TL 'de yıl sonu tahminlerinin de 8.40 olduğunu açıkladı. En büyük aşağı veya yukarı yönlü riskin Dolar/TL kurunda olduğunu belirten kurum "kur geçişkenliği ve güçlü rezervler/dış denge hedefleri göz önüne alındığında Merkez Bankası'nın kurun 7 seviyesinin altına inmesinden kaçınacağını düşünüyoruz" ifadesine yer verildi.

Rabobank

Rabobank EM FX Stratejisti Piotr Matys Aralık ayı enflasyon verisinden sonra Dolar/TL tahminini paylaştı. Bloomberg HT ekranlarına konuk olan Matys, iyi bir algı olduğunu, Türk Lirası'nın da bundan faydalandığını vurgulayarak, önümüzdeki aylarda dolar/TL’nin 7’nin altına düşmesini beklediğini söyledi.