Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji 'Yapay zeka ile gecikmeye düşen ödemeleri yüzde 38 azalttık'

'Yapay zeka ile gecikmeye düşen ödemeleri yüzde 38 azalttık'

Dijital dönüşümün kurumların verimliliklerini artırdıklarını belirten Türkiye Finans Genel Müdür Yardımcısı Fahri Öbek, yapay zeka temelli makine öğrenimine dayalı hayata geçirdikleri erken uyarı sistemi ile gecikmeye düşen ödeme sayısını yüzde 38 düşürdüklerini söyledi.

Giriş: 24 Aralık 2020, Perşembe 13:19
Güncelleme: 24 Aralık 2020, Perşembe 14:03

Türkiye Finans Bilgi Sistemleri ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Fahri Öbek, yapay zeka temelli makine öğrenimine dayalı hayata geçirdikleri erken uyarı sistemi ile gecikmeye düşen ödeme sayısını yüzde 38 düşürdüklerini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Öbek, banka olarak kullandırdıkları finansal ürünlerin takibine dönük yapay zeka tabanlı bu sitemin, bankadan finansman kullanan müşterilerin finansal sağlık durumunu izlediğini ifade etti.

Makine öğrenimine dayalı sistemin gerek banka gerekse Kredi Kayıt Bürosu gibi yerlerden topladığı verilerle müşterinin her hangi bir finansal sıkıntı yaşayıp yaşamama ihtimalini tahmin etmeye çalıştığını kaydeden Öbek, "Bu sistem ile müşterimiz her hangi bir sorun yaşamadan önce hatta müşterimiz de yaşayacağı sorunu fark etmeden, bunu erken fark ediyoruz ve hemen önlem alıyoruz. Böylece hem müşterimizin hayatını kolaylaştırmış oluyoruz, hem ekonomiye katkı sağlıyoruz. Bankamız için de gecikmeye düşecek ödemelerin oluşmamasını sağlıyoruz. Bu sistemi devreye aldıktan sonra gecikmeye düşen ödeme sayısı yüzde 38 azalmış oldu. Bu da yüzde 38 oranında müşterimizin hayatını daha iyi hale getirdik anlamına geliyor" diye konuştu.

'9 ROBOTUMUZ YILDA 120 BİN SAAT ÇALIŞIYOR'

Yaklaşık iki yıldır bankada 9 tane robot çalıştırdıklarını ifade eden Öbek, robotların, normalde insanların yapığı, içinde her hangi bir yaratıcılık olmayan, tekrarlanarak yapılan işleri yaptıklarını belirtti. Robotların son 1 yıl içinde 120 bin saatlik iş yaptıklarını kaydeden Öbek,"Bunun karşılığı da 100 kişilik iş gücü demek. Böylece bu 100 kişi de daha katma değerli işlere yönlendirilmiş oldu" dedi.

'BU DÖNEMDE OLUŞAN MÜŞTERİ ALIŞKANLARINDAN GERİ DÖNÜŞ OLMAZ'

Pandemi döneminde değişen müşteri alışkanlıklarına da değinen Öbek, bu dönmede oluşan davranışların kalıcı olacağını söyledi. Bu dönemde Türkiye Finans'ta dijital kanaldan ürün satışlarının 6 kat arttığını belirten Öbek, "Mobil bankacılık kullanımımız 3 kat artarken, aktif mobil bankacılık müşterimiz de yüzde 50'nin üzerinde arttı. Bu kadar kısa sürede bu rakamlar inanılmaz bir hız. Müşteriler ve tüketiciler dijital dünyayı ilk başta zorunluluktan dolayı kullanmıştı. Ama artık severek ve isteyerek kullanmaya devam edecekler. Pandemi bitince de bu alışkanlıklardan vazgeçilmeyecek ve artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak" diye konuştu.

'UZAKTAN MÜŞTERİ EDİNİMİ İLE DAHA GÜZEL DİJİTAL DENEYİM YAŞANACAK'

Düzenleyici otoritelerin dijitalleşme konusunda son derece vizyoner ve sektörün önünü açacak çalışmalar yaptığına değinen Öbek, bu çalışmaların pandemi ile beraber hızlandığını söyledi. Çok yakında finans sektörünün müşterilerine daha da güzel dijital deneyim sunabileceği hiç şubeye gelmeden müşteri olabileceği hizmetleri sunacağı günler olacağını belirten Öbek, uzaktan müşteri edinimi ile birlikte sektörde önemli gelişmelerin yaşanacağını kaydetti. Öbek, bu konuda banka olarak çok ciddi hazırlılar yaptıklarını ve müşterilerin bulundukları yerden ayrılmadan, kullandıkları mobil cihaz ve onun üzerindeki uygulamalarla artık banka ürün ve hizmetlerinden faydalanabileceklerinin altını çizdi.