Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yapı Kredi Genel Müdürü Gökhan Erün, "Bankacılık Söyleşileri" kapsamında Yapı Kredi ve sektörün koronavirüs dönemindeki çalışmaları hakkında bilgi verirken, geleceğe ilişkin öngörülerini paylaştı.

"2020 yılında, pandemi nedeniyle küresel çapta daha önce hiç yaşamadığımız kadar zor bir dönemden geçtik." diyen Erün, birçok sektörde iş yapış şekillerinin değiştiğini veya yeniden değerlendirildiğini, pek çok eski alışkanlığın yerini yenilerine bıraktığı bir sürecin yaşandığını belirtti.

Erün, yılın ikinci çeyreğinde Kovid-19 vakaları artarken, bu durumun global ekonomik etkilerinin de net olarak görülmeye başlandığını söyledi.

Bu etkileri sınırlamak adına tüm dünyada çeşitli tedbirler alınırken, hayata geçirilen önlemler sayesinde küresel piyasalarda da kısmi bir iyileşmeye şahit olduklarını ifade eden Erün, "Yılın üçüncü çeyreği ekonomik olarak alınan olağanüstü tedbirler eşliğinde normale dönüşle devam etti. Son çeyrekte yükselen vaka sayılarıyla beraber, şimdi tüm dünyada tekrar sıkı önlemlere geçilen ve bunun etkilerini takip ettiğimiz bir dönemdeyiz." diye konuştu.

Erün, Türkiye ekonomisinin de tüm dünya gibi salgının olumsuz etkileriyle ikinci çeyrekte sert şekilde daralsa da yılın üçüncü çeyreğinde ayrışarak güçlü bir iyileşme sürecine girdiğini vurguladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası gibi düzenleyici kurumlar ve politika yapıcılar ile Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) aldığı tedbirler sayesinde Türkiye'nin, Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerini kademeli bir şekilde bertaraf etmeye çalışırken, artan ekonomik aktivitesini de sürdürdüğünü belirten Erün, şöyle devam etti:

"Tüm sektör olarak, hem ekonomik hem de sosyal alanda aldığımız tedbirlerle salgının olumsuz etkilerini çok doğru bir şekilde yönetebildik, yönetmeye de devam ediyoruz. Bu mücadeleye katkı sağlamak için gerekli tüm aksiyonları alan Türk bankacılık sektörü, kesintisiz bir şekilde faaliyetlerini devam ettirdi ve ihtiyacı olan vatandaşlarımızın yanında olmayı sürdürdü. Bu dönemde, sektör likidite oranları güçlü seviyelerde korundu. Bilançolarda kredi destek paketleri ve BDDK düzenlemelerinin etkileriyle daha hızlı bir büyüme yaşandı.

Yapı Kredi olarak, biz de uzun zaman önce tüm platformlarımızı ve altyapımızı dijital dönüşüme öncülük edecek şekilde yenilemeye ve insanı merkeze alan teknolojileri üretmeye odaklanmıştık. Bu doğrultuda, Kovid-19 salgını nedeniyle tüm işlemlerin zorunlu olarak dijitale taşındığı döneme çok hazırlıklı girdik. Böylesi bir altyapı hazırlığına sahip olmak bu dönemde bize avantaj, müşterilerimize de büyük bir kolaylık sağladı."

"Ülkemizin her alanda yanında olmaya devam edeceğiz"


Gökhan Erün, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'ekonomide yeni dönem' açıklamalarından bankacılık sektörü ne bekliyor? 2021 ve sonrası yıllar için Türkiye'nin yeni hikayesi ne olmalı?" sorusu üzerine, salgınının ekonomik etkilerini en aza indirmeye yönelik atılan adımlar sayesinde yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisinin "V" tipi bir toparlanma göstermeye başladığını belirtti.

Normalleşmeye yönelik atılan kademeli adımlar sayesinde de dengelenme sürecine geçiş yapıldığını ifade eden Erün, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle son dönemde, düzenleyici kurumlar ve politika yapıcıları tarafından normalleşme adına atılan adımlar, alınan kararlar ve sektör temsilcileriyle diyalog halinde titizlikle yürütülen süreç, ülkemizde dengelenme ve ekonomik istikrar adına büyük katkılar sağlıyor. Piyasa dinamikleri açısından sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde devam edeceğini düşündüğümüz bu süreçle birlikte, ülkemizin pandeminin ekonomik etkilerini üzerinden hızla atacağına ve ekonomik istikrarın önümüzdeki dönemde daha da güçleneceğine inanıyoruz. Ekonomik ve finansal olarak zorlu geçen bir yılda, çarkların dönmesi için önemli rol üstlenen bankacılık sektörünün, bu süreçte de üstüne düşen görevi aynı sorumluluk bilinciyle yerine getirmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte, uygulanmaya başlanan Kovid-19 aşısının da etkisiyle, küresel ekonomideki normalleşmenin, gelişmekte olan ülkeler adına olumlu bir etki yapacağına ve ülkemizin de bu süreçte çok daha iyi bir performans göstereceğine inanıyoruz. Yapı Kredi olarak biz de 2021 yılı ve sonrasında ülkemizin her alanda yanında olmaya devam edeceğiz. 76 yıldır genlerimize işleyen müşteri odaklı hizmet ve toplumsal sorumluluk anlayışımızla ülkemize ve toplumumuza katkı sağlamayı sürdüreceğiz. Ekonomik, toplumsal ve sosyal alanlarda gerçekleştireceğimiz çalışmalarla pandeminin olumsuz etkilerini azaltmaya ve sınırları kaldırmaya devam edeceğiz."

AA