Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Karadeniz'de keşfedilen doğalgazın kullanıma açılması sürecini hızlandırma çabalarına Yavuz sondaj gemisi de katılacak. Türkiye'nin en büyük doğalgaz keşfini gerçekleştiren Fatih, kuyu kazma görevini tamamladı. Kuyu tamamlama işlerini ise bölgede bulunan Kanuni ve Mart ayı içinde göreve başlaması beklenen Yavuz gemisinin tamamlaması bekleniyor.

Alt ve üst seviye kuyu tamamlama olarak ikiye ayrılan bu süreçte, alt seviye kuyu tamamlama görevi Kanuni'de olacak. Deniz tabanına kuyu başı malzemelerinin ve vana sistemlerinin yerleştirilmesi gibi adımları kapsayan üst seviye kuyu tamamlama görevini ise Yavuz yapacak. Yavuz sondaj gemisi Sakarya Gaz Sahası'nda çalışmaya Mart ayı sonunda başlayacak.

Fatih yakında yeni aramalara başlayacak

Fatih sondaj gemisi şu anda Türkali-7 kuyusunu kazarken, Kanuni sondaj gemisi Türkali-1 kuyusunda derin deniz kuyu testini gerçekleştiriyor. Sakarya Gaz Sahası ve Türkali kuyusundaki işlemlerin bitmesiyle Faz 1 süreci tamamlanacak.

Fatih, Türkali-7 kuyusunu tamamladıktan sonra sahanın batısında yeni bir arama kuyusunda sondaj yapacak. Karadeniz'deki çalışmalarda Filyos Limanı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yoğun şekilde kullanılacak.

170 km uzunluğunda boru hattı döşenecek

Karadeniz'in yaklaşık 170 kilometre açığında bulunan üretim tesisinden karaya doğalgaz taşıyacak boru hattının yapımı öncelikle kıyı kesimden başlayacak.

Sığ deniz kısmındaki altyapı ve üstyapı çalışmalarının tamamlanmasını takiben, sığ deniz kısmında 50 metre derinlikten başlamak üzere borular deniz tabanına serilmeye başlanacak. Sığ deniz bölümündeki boru serme işlemini İtalyan şirket Saipem'e ait Castoro 10 isimli gemi yapacak. Bu kısımda boru hattı belli bir mesafeye kadar deniz tabanına gömülecek.

Derin deniz kısmında ise 2 bin metre derinlikte boru serme işlemini aynı şirkete ait Castorone isimli gemi yapacak. Yaklaşık 170 kilometre uzunluğunda olacak boru hattı, haziran ortasında sığ denizden derine uzanacak şekilde döşenmeye başlanacak. Boru hattı döşeme işleminin yaklaşık 5 ay sürmesi öngörülüyor.

Üretim kademeli olarak artacak

Hat için ihtiyaç duyulan boruların yüzde 20'si Filyos Limanı'na ulaşırken kalan kısmın yaklaşık 10 seferde 2022 Haziran ayına dek taşınmış olacağı öngörülüyor.

Sakarya Gaz Sahası'nda deniz altına kurulacak üretim sistemine ilk olarak 6 ila 10 kuyu bağlanacak ve bu kuyulardan günlük 10 milyon metreküp gaz üretilerek 2023'te Türkiye'nin doğalgaz şebekesine verilecek. Bu miktar yıllık bazda 3,5-4 milyar metreküpe denk gelirken, üretim dünyadaki bu tür sahalarda da olduğu gibi kademeli olarak artacak.

Karadeniz'de en yüksek üretim seviyesine 2027-2028'de ulaşılması beklenirken, bu dönemde günlük 40 milyon metreküp, yıllık bazda ise yaklaşık 15 milyar metreküp gaz üretilmiş olacak.