Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, fiyatlardaki artışın birkaç ay daha devam edebileceğini ancak son zamanlardaki şaşırtıcı enflasyonun zamanla gevşemesini beklediğini ifade etti.

Yellen, ABD'nin CNBC kanalına verdiği röportajda, "Birkaç ay daha hızlı enflasyon yaşayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Orta vadede enflasyonun normal seviyelere gerilediğinin görüleceğini düşündüğünü belirten Yellen, yine de bu konuya çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yellen, enflasyonist baskıların ekonomik toparlanmayı durdurabileceğine dair endişelere de değinerek, "2008'deki mali krize doğru giderken gördüğümüz türden tehlikeleri gördüğümüzü sanmıyorum." ifadesini kullandı.

Bu durumun daha farklı olduğuna işaret eden Yellen, ancak konut fiyatlarının yükseldiği bir dönemde ev alacak düşük gelirli aileler için yaratacağı baskıdan endişe duyduğunu kaydetti.

ABD'de tüketici fiyat endeksi Haziran'da aylık yüzde 0,9 ve yıllık yüzde 5,4 artarak beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Söz konusu dönemde yüzde 5'in üzerine çıkan yıllık enflasyon 13 yılın en yüksek artışını kaydetti.

Powell: Riskleri izliyoruz

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Kongresi'ndeki iki günlük maratonun son gününde enflasyonla ilgili mesajlar vermişti.

Powell, enflasyonun rahatsız edici seviyelere gelmesine rağmen Fed'in ABD ekonomisini destekleyici nitelikteki duruşunu savundu.

Powell, ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'ndeki sunumunda enflasyonun hedef seviye olan yüzde 2'nin üzerinde seyretmesinin ekonominin yeniden açılmasına bağlı bir şok olduğunu söyledi ve "Elbette biz de bu durumdan memnun değiliz" diye konuştu.

Fed Başkanı Powell, ABD'deki fiyat gelişmelerini tarihte eşi benzeri olmayan bir gelişme olarak nitelendirirken, Fed'in gelişmeleri yakından izlediğini söyledi. Powell konuyla ilgili olarak "Temel durumu ve ayrıca riskleri anlamaya gerçekten çabalıyoruz" dedi.