Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yellen dün ABD Senatosu’nda yaptığı konuşmadan farklı olarak bankacılık sektörünün istikrarı için daha fazla adım atabileceklerini söyledi.

Yellen, 2024 mali yılı bütçe teklifi ve ekonomik görünümüne ilişkin ABD Temsilciler Meclisi'nin Mali Hizmetler ve Genel Kamu Ödenekleri Alt Komitesi'nde düzenlenen oturuma katıldı.

Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın iflası sonrası bulaşıcılığı önlemek için hızlı biçimde önemli araçlar kullandıklarını kaydeden Yellen “Bu araçları yeniden kullanabiliriz. Gerekirse ilave adımlar da atmaya hazırız” değerlendirmesini yaptı.

Yellen dün 2024 mali yılı bütçe teklifine ilişkin ABD Senatosu'nda yaptığı konuşmada, tüm banka mevduatlarını sigortalamayı düşünmediklerini belirtmişti.

Yellen’ın söylemindeki değişiklik, krizin yayılma riskini önlemek ve finansal istikrarı sağlamak için Hazine’nin yeni acil aksiyonlara hazır olduğuna işaret ediyor.

Komite üyelerinin sorularını da yanıtlayan Yellen, borç limitine ilişkin bir soru üzerine, borç limitinin artırılmasının "kesinlikle şart" olduğu yanıtını verdi.

Devletin ödemelerini yapamamasının ekonomik ve mali açıdan felakete yol açacağını belirten Yellen, bunun finansal piyasalar üzerinde "korkunç" bir etkisinin olacağını aktardı.

Yellen, ABD'nin temerrüde düşmesinin doların rezerv para birimi statüsünü zayıflatacağına dikkati çekerek, borç limitinin artırılmamasının resesyona veya daha kötüsüne yol açabileceği uyarısında bulundu.