Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Salı günü Japonya’nın Döviz piyasasına yen alımı yaparak müdahale etmesi durumunda ABD Hazinesi’nin anlayışlı olup olmayacağın sorulması üzerine, “Bu büyük ölçüde ayrıntılara bağlı olacaktır. Bunun gibi müdahaleler hakkında genellikle onlarla iletişim kurarız” dedi.

Japon yetkililer, son haftalarda yende yaşanan değer kaybından duydukları endişeyi dile getiriyor ve bu düşüş Japon halkının satın alma gücünü olumsuz etkileme riski taşıyor. Yen, dolar karşısında 10 ayın en düşük seviyesinde işlem görüyor. Bu ayın başlarında Japonya, sert döviz hareketlerine ilişkin son dönemin en güçlü uyarısını yaptı ve değer kaybının sürmesi halinde hükümetin müdahale edeceğine yönelik beklentiler güç kazandı.

Japon hükümeti, para biriminin dolar karşısında yüzde 20 civarında değer kaybetmesi ve hedge fonlarının yen üzerindeki kısa pozisyonları artırmaya devam etmesinden sonra geçen yıl 1998’den bu yana ilk kez yeni desteklemek için müdahalede bulunmuştu.

G-7 ülkelerinin döviz kurlarını piyasaların belirlemesine izin verme konusunda prensip anlaşmaları bulunuyor. Japonya Merkez Bankası (BOJ) cuma günü faiz kararını açıklayacak. Para politikasında bir değişiklik beklenmiyor. JPMorgan BOJ’un negatif faiz ve getiri eğrisi kontrolü uygulamalarını 2024 ortasında sona erdirmesini bekliyor.

Japonya'nın döviz kurlarından sorumlu ismi olan Masato Kanda Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'deki mevkidaşlarıyla yakın temas halinde olduğunu ve her iki tarafın da aşırı döviz hareketlerini hoş karşılanmadığı konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen daha önce Japonya'nın yeni desteklemeye yönelik herhangi bir müdahalesinin, eğer volatiliteyi yumuşatmayı amaçlıyorsa anlaşılabilir olacağını söylemişti.

Dolar 147,92 yene yaklaşırken yen gece boyunca zayıflayarak Kasım ayından bu yana en düşük seviyesine yakın seviyelere geldi. Kanda, gerekli görülmesi halinde piyasalara yönelik herhangi bir adımı göz ardı etmeyeceğini ve gelişmeleri aşırı bir aciliyet duygusuyla izlemeye devam ettiğini söyledi. Yen, kazançlarından vazgeçmeden önce Kanda'nın açıklamalarının ardından sadece bir miktar güçlendi.

Kanda, yetkililerin faiz oranlarını sabit tutmasının beklendiği Fed'in Çarşamba günü geç saatlerde alacağı karar öncesinde konuşuyordu. Japonya ile ABD arasındaki genişleyen faiz oranı farkı yendeki zayıflıkta önemli bir faktör oldu ve yüksek getirili doları daha çekici hale getirdi.