Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji "Yeni mevzuatla emeklilik sektörü fuleli adımlarla büyüyecek"

"Yeni mevzuatla emeklilik sektörü fuleli adımlarla büyüyecek"

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, "Yeni mevzuat uygulamalarıyla birlikte sektörün hem kapsayıcılık hem de fon büyüklüğünün daha fuleli adımlarla büyüyeceğine inanıyoruz" dedi.  

Giriş: 19 Ekim 2021, Salı 11:32
Güncelleme: 19 Ekim 2021, Salı 11:35

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, Türkiye Sigorta Birliği'nin (TSB) girişimlerinin olumlu sonuçlandığını ve yönetmelik değişikliği ile sektörde dijitalleşmenin ve daha çok fon seçeneğinin önü açıldığını kaydetti.

Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Ertürk, mayıs ayında yapılan mevzuat değişikliğinden sonra hem katılımcılar hem de sektör açısından pek çok kolaylığın hayata geçtiğini söyledi.

Ertürk, "Gerek katılımcıların işlemlerini kolayca aktarma ve sonuçlandırmaları gerek de sektördeki firmaların gelen talepleri daha hızlı ve kısa süre içinde tamamlayabilmesi açısından sektörün önünü açmış oldu. Yeni mevzuat uygulamalarıyla birlikte sektörün hem kapsayıcılık hem de fon büyüklüğünün daha fuleli adımlarla büyüyeceğine inanıyoruz" dedi.

"BEFAS'ta katılımcılar yatırımlarını çok rahat yönlendirebilecek"

Teknolojik imkanlar arttıkça katılımcılar açısından da sektör açısından da güzel sonuçların hızlı bir şekilde hayata geçtiğini belirten Ertürk, "Bu konuda temmuz ayında hayata geçen BEFAS'a (Bireyse Emeklilik Fon Alım Satım Platformu) dikkat çekmek gerekir. Bu platform ile birlikte BES katılımcıları emeklilik sistemi şirketi bağımsız olarak istedikleri fonları alım satım imkanına kavuşmuş oldular. Katılımcılar bu teknolojik altyapı ile daha sık ve daha hızlı bir şekilde fon kompozisyonlarını değiştirebilecekler. Katılımcılar hangi şirketin fonu görece daha iyi noktadaysa bu fonlara geçiş yapabilecekler. Bu da kolaylaşmış oldu. Sektörde bazı şirketlerde farklı temalara yatırım yapmış fonlar var. Bu kapsamda da farklı alanlara yatırım yapmak isteyen katılımcılar bu teknolojik altyapı ile birlikte buralara çok rahat yatırımlarını yönlendirebilecekler. Dolayısıyla teknolojik altyapının gelişimi bir taraftan daha sık varlık dağılımı değişimine yardımcı olurken, diğer yandan hem daha iyi getiri arayışlarına destek veriyor hem de yatırımları çeşitlendirmek anlamında da güzel bir imkan sunuyor" dedi.

"Dijital kanalların toplam satıştaki payı hızla artacak"

Dijitalleşme arttıkça dijital kanalların toplam satışlar içindeki payının arttığını vurgulayan Ertürk, 2018 yılında sektörde yüzde 5 olan dijital kanalların payının 2020'de yüzde 7'ye, 2021 ilk 9 aylık dönem itibarıyla ise yüzde 8'e ulaştığını belirtti.

Bankacılık sektörü ile kıyaslandığında bu oranların çok mütevazı olduğunu vurgulayan Ertürk, bununla birlikte sektörde çok yoğun bir dijitalleşme yaşandığını, önümüzdeki dönemde toplam satışlar içinde dijital kanalların payının hızla artacağını söyledi .

"Dokuz ayda BES'e 400 bin yeni katılımcı geldi"

Bireysel emeklilik sisteminin (BES) dokuz aylık dönemde performansını değerlendiren Ertürk, bu dönemde sisteme 400 bin civarında yeni katılımcı girdiğini, tekil katılımcı sayısının 11,5 milyon seviyesini aştığını ifade etti.

Ertürk, aynı dönemde fon büyüklüğünün yüzde 12,5 artışla 191 milyar TL'yi geçtiğini belirtti. Ertürk, 18 yaş altı katılımcı sayısının ise şimdiden 79 bin kişiye yaklaştığının altını çizdi.