Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün 120 bin puanı aşarak yaklaşık 2 yılın zirvesini gören BIST 100 Endeksi'nde yükselişin devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Borsanın son dönemdeki yükselişinde İran – ABD krizinin yatışmasıyla küresel ralli etkili oldu.

TEB Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Akif Daşıran borsada pozitif trendin devam edebileceğini söyledi.  Yurt içinde ve yurt dışında borsayı destekleyen pozitif haber akışı olduğunu belirten Daşıran "ABD Çin'in 'kur manipülatörü' tanımlamasını geri çekti, yurt içinde 10 yıllık tahvil faizi geri çekilmeye devam ediyor, bu da borsada değerlemelere doğrudan katkı yapıyor" dedi.

"HEDEF 135 BİN"
 
Endekste 121 bin 500 seviyesinin kritik olduğunu belirten Daşıran "Bu rakam Ocak 2019'da görülen en yüksek seviye. Oraya yaklaştıkça kar realizasyonu olabilir ama biz o seviyeyi kıracağını düşünüyoruz. Yakın vadede 130 - 135 civarını hedefliyoruz." dedi.

Yabancı ilgisinin birkaç aydır arttığını kaydeden Daşıran yerli yatırımcının da borsaya dönmeye devam edeceğini belirtti. Daşıran "Faizin düşüşüyle mevduat tarafında ciddi düşüşler devam edecek, bu paranın bir kısmı borsaya gelecektir. Bu yüzden yerli yatırımcı 2020'de borsaya gelmeye devam edecek" diye konuştu.

"6 AYDA 40 BİN YERLİ YATIRIMCI"

Gedik Yatırım CEO'su Onur Topaç da Bloomberg HT'ye hisse senedi tarafında yatırımcı sayısınının 1.2 milyon kişiye ulaştığını, son 6 ayda 40 bin yeni yerli yatırımcının piyasaya geldiğini söyledi.

Topaç "100 bin TL üzeri hisse senedi olan yatırımcı sayısında son 12 ayda % 45'lik artış var. Bunun gelecek dönemde devamını bekliyoruz" diye konuştu.

Mevduat faizlerinin beklentiden hızlı düşmesinin yatırımcıyı alternatif getiri arayışına ittiğini belirten Topaç "Dövizin volatilitesinin de eskiye oranla azalması da hisse senedi piyasasına ciddi bir hareketlilik getirdi" şeklinde konuştu.