Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD’de yeni yaratılan istihdam açısından güçlü işgücü piyasasına işaret eden verilerin ardından Fed’in faiz patikasını belirleyebilecek Ekim TÜFE verisi 16:30’da açıklanacak.

Bloomberg anketine katılan 53 ekonomistin medyan beklentisi enflasyonun Eylül ayındaki yüzde 8,2 seviyesinden yüzde 7,9’a gerileyeceğine işaret ediyor.

Gıda ve enerji hariç TÜFE’nin ise yüzde 6,6’dan yüzde 6,5’e gerilemesi bekleniyor.

Bloomberg ekonomistleri Anna Wong ve Andrew Husby’ye göre bugün gelecek TÜFE verisi hem şahinlere hem de güvercinlere tezlerini destekleme fırsatını verecek.

Wong ve Husby, özellikle mal fiyatlarında genele yayılan bir dezenflasyon, güvercinlerin Fed’in yakın bir gelecekte durması görüşünü destekleyebilir. Ancak hizmet enflasyonundaki yüksek seyir de daha yüksek bir nihai faiz isteyen şahinlerin dikkat çekeceği bir nokta olabilir.

Çekirdek TÜFE’de gerçekleşebilecek bir yumuşama sonucu piyasaların ralli yapabileceğine dikkat çeken ekonomistler yine de yıllıklandırılmış aylık enflasyon temposunun Fed’in yüzde 2 hedefinden oldukça yukarıda seyrettiğini vurguluyor.

Fed yetkililerinin son mesajları

Ocak ayında emekliliğe ayrılacak Fed’in güvercin üyelerinden Chicago Fed Başkanı Charles Evans faiz artışlarının gecikmeli etkilerinin dikkate alınmasını, bu yüzden veriler yukarı yönlü sürpriz yapsa da sıkılaşma temposunun yavaşlatılmasını savundu.

Yine Fed’in güvercin kanadında görülen Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise Fed’in gevşeme döngüsüne başlamasını konuşmak için erken olduğu görüşünde.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Fed'in enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürmek için ne gerekiyorsa yapacağını ve işlerin kendi akışında düzelmesine beklemeyeceğini söyledi.

Son toplantıda Powell ne demişti?

ABD Merkez Bankası Fed, son toplantıda politika faiz bandını beklentilere paralel şekilde aralıksız dördüncü kez 75 baz puan artırırken, Fed Başkanı Jerome Powell enflasyonu düşürmek için faizleri gerektiği kadar yükseltmeye hazır olduklarını ancak bunu daha küçük boyutta artırımlarla yapabileceklerini söylemişti.

Fed’in politika faiz aralığını yüzde 3-3,25’ten yüzde 3,75-4’e çıkarmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Powell, “Son toplantımızdan bu yana gelen veriler, nihai faiz oranlarının önceden beklenenden daha yüksek olabileceğini gösterdi” demişti.

Powell, yatırımcıları sıkılaştırma adımlarının sona ermediği konusunda uyararak, “Yeterince kısıtlayıcı olduğunu düşündüğümüz faiz oranlarına ulaşmadan önce daha gidecek yolumuz olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

“Faiz artırımlarını sonlandırmayı düşünmek için çok erken” diyen Powell, “Bir sonraki toplantıda veya ondan sonraki toplantıda” faiz artışlarının hızını yavaşlatmanın uygun olabileceğini de sözlerine ekledi.