Advertisement

Pandemi gölgesinde geçen 2020'de sermaye piyasaları dalgalı bir seyir izlerken, yılın sonuna doğru halka arzların yeniden gündeme geldiği görüldü.

ABD'de Airbnb ve Doordash gibi şirketlerin halka arz süreciyle 163 milyar dolarla 2020 rekor halka arza sahne olurken, Türkiye'de de bu ölçekte olmasa da halka arz gündeminin hızlandığı izlendi.

Kervan Gıda'nın halka arzına 268 bin yatırımcıdan talep gelmesi, yatırımcının halka arzlara gösterdiği ilginin canlı olduğuna işaret etti. Tek başına Kervan Gıda halka arzı, sermaye piyasalarının öncelikleri arasında halka arzların yeniden yukarı çıkmasına neden oldu.

Kervan Gıda'nın halka arzını takiben iki şirketten daha halka arza yönelik açıklama geldi. Perşembe günü Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada Verusa Holding yüzde 40,75' oranında iştiraki olan Aldem Çelik'te halka arz çalışmalarına başlandığını duyurdu. Aynı gün İttifak Holding de iştiraki Selva Gıda'nın halka arzına ilişkin olarak Gedik Yatırım ile "Halka Arza Aracılık Sözleşmesi" imzalandığını duyurdu.

Aydem Enerji'de plan 2021'in ilk çeyreğinde halka arzı gerçekleştirmek

Daha önce Aydem Holding'in de yenilenebilir enerji biriminin halka arzına hazırlandığı haberleri yansımıştı.

Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre halka arzda Aydem Yenilenebilir Enerji 1,5 milyar dolara kadar değerlemeye ulaşabilir. Eski ismiyle Bereket Enerji olarak bilinen Aydem Yenilenebilir Enerji, kaynaklara göre koronavirüs salgını sebebiyle ertelediği halka arz planını 2021’in ilk çeyreğinde gerçekleştirmek hedefiyle yeniden canlandırmıştı

Bloomberg'e konuşan kaynaklar geçtiğimiz yıl Türk bankalarla en büyük ikinci yapılandırmaya imza atan Denizli merkezli Aydem Holding’in halka arzdan 300 milyon dolar gelir beklediğini ifade etmişti. Aydem halka arzda talep toplayıcılar için Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. ve Citigroup Inc. ile birlikte dört Türk yatırım bankasını yetkilendirmişti.

Halka arz olan şirketler endeksi %170 arttı

Borsa İstanbul’da 2020 yılında 7 yeni şirket halka arz edildi. Bu halka arzlarla ile birlikte 2020 yılında halka arzların büyüklüğü 843,4 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.

Yılbaşından bu yana Borsa İstanbul’a yeni yerli yatırımcının da ilave katkılarıyla hisse senedi piyasasında halka arzlara rekor ilgi sağlandı. Ard Bilişim, Bayrak EBT Taban, Dinamik Isı, Esenboğa Elektrik, Fade Gıda, Kervan Gıda ve Kontrolmatik Teknoloji bu yılki halka arz olan şirketlerdi. Halka arzlarının büyüklüğü 1 milyar TL seviyesine yaklaşan şirketlere yoğun ilgi sağlandı. Son olarak geride kalan haftada halka arz edilen Kervan Gıda tarafında Norveç Varlık Fonunun talebi de ön plana çıktı.

Bloomberg'in tuttuğu Borsa İstanbul Pay Piyasası Halka Arz Endeksi'ne göre halka arz olan şirketler yılbaşından bu yana yüzde 170 oranında getiri sağladı.