Advertisement

ABD ekonomisinde tekleme endişesi altın fiyatının yükselmesine sebep oluyor. Sürpriz olumsuz açıklanan birçok veri yanısıra Aralık ayı tarım dışı isdihdam rakamları olağan dışı hava koşullarına bağlanmış ve bir sonraki raporun çok daha olumlu olacağı beklenmekteydi. Oysa, Ocak ayı tarımdışı isdihdam rakamları tekrar beklentilerin altında açıklandı. FED başkanı J.Yellen, önceden hazırlanmış açıklama metninde, ABD ekonomisinde işlerin iyi gitmediğini ve kolay para politikasında azaltma sürecinin ekonomik verilere bağlı olarak yönetileceğini açıkladı. Sonuç olarak ekonomik toparlanma hala şüpheli. Bu ortamda hem güven talebi hemde zaten altın varlıklarının satılmasıyla aşırı değer kaybetmiş olan altın fiyatı özellikle uzak doğu kaynaklı fiziki talep ile yükselmeye başladı ve yıl boyu %10’a yakın değerlenerek düşme trendini yukarı yönde kırdı. Gümüş 2008 yılından bu yana en uzun soluklu ralli sergiledi.

Altın fiyatının son iki yıl düşmesinde önemli satış baskısı oluşturan Borsa fonlarında dibe vurulmuş görünüyor. SPDR Gold Trust denilen bu en büyük fon önceki hafta 806.35 ton’a kadar yükseldikden sonra geçen hafta borsaların yükselmesi ile 801.25 ton’a geriledi. Bu fonda en fazla hisse taşıyan Paulson & Co geçen yıl varlıklarının yarısını boşaltmakla birlikte Eylül 2003 den bu yana hiç satış yapmadı. Net olarak olumlu beklentiler yoğunlaşmaya başladı. Tüm bu iyimser havaya rağmen yeni bir yükselme trendinin (bull market) sinyalleri henüz yok, bir süre geniş bir aralıkda zaman harcayabilir, ama bazı bankaların açıklamalarının aksine altın fiyatında aşağı yönlü satış tehdidi atlatılmış görünüyor, dip seviyesinin geride kaldığı söylenebilir. 



Teknik olarak, altın fiyatı artık 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde seyrediyor. Bu durum kısa pozisyon almak isteyen yatırımcıların kenara çekilmesine sebep olabilir. Genel olarak 200 günlük hareketli ortalama altında satış yapan (açığa satan-kısa pozisyon taşıyan) yatırımcılar için bu hareketli ortalama düşme trendinde düzeltme direnci olarak gözlenir, bu seviyede yeni satıcılar tekrar öne çıkarlar. Artık, 200 günlük ortalama üzerinde seyreden altın fiyatında açığa satan yatırımcılar için güvenlik battaniyesi yok. Belirgin bir yükselme trendi üst bandı zorluyor, kırılması halinde 1360 dolar direnci gündeme gelir.
 


Gümüş fiyatı ise, altın fiyatından daha dramatik bir tepki göstererek 20.50 dolar direncini kolayca ve ikna edici şekilde kırdı. Yeni işlem aralığı 20.50- 23.00 olarak görülüyor.