Advertisement

-Gümüş ve Altın (COMEX)

Ekim sonu Kasım başı aralığında sert düşüşlere sahne olan Mart vadeli gümüş kontratlarında dip oluşma sinyalleri gözlenmeye başlandı. İlk olarak 4 Kasım tarihinde 15.08 dibi ardından “bullish outside day reversal” ile 80 sent yükselmişti. Ardından bir süre  konsolide olan gümüş fiyatı, Cuma günü yeniden önceki dip seviyeyi test etme çabası gösterdi ama başarısızdı. Aynı gün seans sonuna doğru tekrar “bullish outside day reversal” ile bir düzeltme süreci tetikledi ve 16.30 dolara kadar yükseldi.


Fonların net uzun pozisyonları aşırı ölçüde düşük ve muhtemelen geçen haftanın dip çabası ile rekor seviyeye kadar azalmış olabilir. Momentum göstergeleri de bir hayli gerilediler ve gümüş fiyatı ile “bullish divergence” oluşturdular. Dolayısıyla,  düzeltme eğiliminin daha da arttığını ve devam edeceğini söyleyebilirim. Teknik hedef kabaca 16.96 sent olarak görülüyor.


Strateji olarak, Mart 17.25 call opsiyonları 600 usd civarında satın alınıp hedef 60 sent alınırsa dolar bazında %100 getiri sağlar.



Altın fiyatı da gümüş’e benzer şekilde Cuma günü yükselerek kritik 1183 dolar direnci ile hesaplaşma sürecinde. Cuma günü Alım (call) opsiyonlarına ilgi arttı.



Temmuz başından beri düşen altın fiyatı ile net uzun pozisyonlarını azaltan fonların likide etme süreci devam ederken açık pozisyon sayısının artması (mavi eğri) yeni satıcıların piyasaya gelmesi anlamına gelir ki altın fiyatı için olumsuz olabilir.

Teknik olarak Cuma günü gümüş fiyatında olduğu gibi “bullish outside day reversal” altın fiyatını 1186 dolar kadar taşıdı. 1197- 1200 %50 Fibo direnci olarak satıcıları öne çıkarıp altın fiyatını frenleyebilir ama momentum ve kısa dönem teknik göstergelerin desteği ile altın fiyatının 1200 üzerinde kapatması beklenti ve analizlerin yeniden güncellenmesine yol açabilir.