Advertisement

Altın (COMEX)
KATALİZÖR. Arada bir sert hareketler yapsa da, altın fiyatı son birkaç ay yatay seyir izliyordu. Sermaye piyasalarındaki belirsizlik kırılma için yeterli değildi, kırılması için iyi bir katalizör gerekliydi. İsviçre Merkez Bankasının (SNB) Euro’dan kopma (tekneyi batan gemiye çıpalamama) kararı sürpriz şekilde İsviçre Frank’ını aşırı derecede (10 dakikada %40) değerlendirince Forex piyasalarında olağanüstü oynaklık altın’a güven talebini artırdı. Kısa sürede çok yükseldi. Aslında SNB kararı doları da destekliyor. Zira, güçlü frank İsviçre’nin ihracatını zorlar. Herhalde, frank’ın zayıflaması için tedbir alacaklardır. Frank satarak dolar rezervlerin artırmak iyi bir tercih olabilir. Piyasalarda beklenmedik sürprizler altını destekler, bu defa da öyle oldu ve altın 4 aydan bu yana oluşturduğu “wedge” formasyonun yukarı kırdı.

OPEN INTEREST ARTIYOR. Vadeli ve opsiyon kontratlarında açık pozisyon sayısı (open interest) 607853’e yükseldi.

ETF’lere İLGİ ARTIYOR. SPDR Gold Trust 730.89 ton’a artış ile uzun süredir ilk defa talep görüyor.


BEKLENTİ ANKETLERİ. Trader’lar bu hafta için beklentileri “Bullish”

Gümüş fiyatı altın’a kıyasla daha yavaş hareket ediyor, “wedge” formasyonunu henüz kırdı. Altın’ı yakalamak üzere önümüzdeki birkaç seans için daha iyi bir fırsat sunabilir.
Teknik olarak, 1260 önemli direnç seviyesi üzerinde 200 gün hareketli ortalamasını da yukarı yönde kıran altın fiyatı yükselme momentumunu koruyor. Belirgin H&S formasyonu için hedef seviye 1350 dolar.

Hafta sonuna doğru 1300 dolar kullanım fiyatı olan alım (Call) opsiyonlarında dramatik fiyat artışı oldu. Şubat vadeli 1300 alım opsiyonu Cuma günü %42 değerlenirken bir önceki gün bu opsiyonun fiyatı  7526 kontrat işlem hacmı ile 1.40 dolardan 8.10 dolara tırmanmıştı.