Advertisement

FOREX
Cuma günü tarım dışı isdihdam rakamlarının desteği ile dolar endeksi yeniden ivmelenerek yükselmeye başladı. Alım yönlü opsiyonlara talebi gösteren risk eğilimi 2013 zirvesinden bu yana en yüksek seviyesinde seyrediyor.

Elbette, bu günlerde doları destekleyen birçok faktör yan yana. Döviz savaşında her ülke büyüme amaçlı para politikaları ile dövizini değersizleştirme çabası içindeyken dolar doğal olarak yükseliyor. Bu durum ticaret ağırlıklı (Trade Weighted) dolar endeksine de yansıyor. Aşağıdaki grafik’de trade weighted dolar endeksi (siyah TWI USSP)) yeni zirve yaparken diğer bazı göstergelerin de dolara destek verdiği açık. Aynı grafik’de yeşil eğri (USGG2YR)2 yıllık getirilerin çok düşük seviyede gösterirken mavi eğri ile gösterilen ABD 5 yıllık enflasyona endeksli tahviller (FED5YR) düşüyor. Kırmızı eğri ise (BFCIUS+) 2008 den bu yana iyileşen finansal koşulları gösteriyor. Temel verilerden çok sermaye piyasaları araçlarında iyileşmeyi gösteren bu endeks aynı zamanda sermaye piyasalarında balon vs. dengesizlikleri de temsi ediyor.


Genel olarak değerlendirilirse, doların (Trade Weighted) yükselişi ve enflasyonda 16 ayın en düşük seviyesi ile FED herhalde beklenen faiz oranları artırma (sıkılaştırma) kararında iki kere düşünecektir.  

EURUSD Paritesi
Aşağı yönlü baskı azalmakla birlikte (bearish momentum) kısa peryotlu (20 gün HO) direncini aşmakda zorlanıyor. 1.10 seviyesine doğru gerileme riski devam ediyor.

COT raporunda fonların net kısa takas pozisyonları artıyor. Pozisyonlara göre fonların “bearish” beklentisi %80 cıvarında.

Opsiyon trader’larının 25R (25 delta risk reversal) eğilimi Ocak ortasından beri denge aramakla birlikte aşağı yön eğilimi devam ediyor.

2003 yılından bu yana düşen Ticaret ağırlıklı EUR (EUR TWI) biraz yükselmeye başladı! Avrupa Merkez Bankası (ECB) en fazla ticaret hacmi olan 5 ayrı döviz sepetine karşı biraz güçleniyor (iFoxxFX). Dramatik düşüş sonrası denge arayışı.

Risk faktörleri, bu hafta açıklanacak Almanya ticaret dengesi, CPI, GDP gibi veriler etkili olacaktır.
Teknik olarak düşme momentumunun azalmasıyla birlikte İchimoku sinyal eğrisi (yeşil) yatay seyrediyor. 1.1660 seviyesi önemli bir direnç olarak yön tayin edici olabilir. Bu seviye üzerinde işlem trend dönüşünü destekler. Destek olarak 1.10 seviyesi konsensus hedef olarak görünüyor.