Advertisement

Geçen yılın olumsuz hava koşulları gıda üretimini azaltarak fiyatların yükselmesine sebep olmuştu. Özellikle, tahıllarda mısır ve soya kompleksi ciddi olarak olumsuz etkilenmiş ve Birleşmiş Milletler gıda endeksini rekor seviyeye tırmandırarak Ortadoğu ülkelerinden Kuzey Afika'ya ve Haiti'ye kadar uzanan sosyal ayaklanmalara neden olmuştu.

Arz/talep açısından bakıldığında USDA’nın 31 Mart raporu oldukça fiyatları destekler yönde açıklandı. Stoklar 1995-96 rekor düşük seviyeye yakın, ekili alanlar ise beklentinin biraz üzerinde, ancak son derece hassas. USDA rakamları ile üretim koşullarının ideal olması halinde mısır fiyatı bu seviyelerde konsolide olabilir ama hava koşullarında en ufak sapma dengeleri bozacaktır. Zaten stok/kullanım rasyosu 50 yılın en düşük seviyesinde (%5-6) ve üretim koşullarında olumsuzluk mısır (soya kompleksi ve muhtemelen buğday) fiyatını 2008 zirvesinin üzerine taşıyacaktır.
 
Tahıllarda buğday endişesi daha az olmakla birlikte soya kompleksi ve mısırda durum daha da endişe verici olmaya devam ediyor. Trader’lar (CBOT) talebin kısılması için fiyatın daha da yüksek olmasını bekliyorlar.  Kümes ve besi hayvancılığı ve etanol fiyatlarının yüksek olması mısır talebini körüklüyor. Birkaç hafta önce Etanol desteğinin (45 sent/Galon)  kaldırılması için ABD kongresine sunulan yasa taslağı ile mısır fiyatı 6.50 usd/kile’ye kadar gerilemesine rağmen düşük dolar ile ihracatın artması mısır fiyatını tekrar zirveye yaklaştırdı. Fonlarda tahıl piyasalarında aktif alıcı olarak görünmeye başladılar.

Piyasalarda gerek ticariler gerek fonlar Nisan ayının ortasına kadar hava koşulları ve beklentileri çerçevesinde faaliyet göstereceklerdir. Mart vadeli mısır (CBOT) fiyatı 6.50 usd/kile desteğini görmesi zayıf bir olasılık olmakla birlikte cılız düzeltmeler satın alma fırsatı olarak görülüyor. 2008 yılının zirvesi 7.76 usd/kile aşılırsa 8.00 usd/kile üzerinde mısır fiyatı gerçekçi olacaktır.

CBOT Mısır fiyatı yeni zirve hazırlığında



Nasıl bir strateji?


Mısır yükselme trendi tekrar başladı, fonların talebi artabilir. Minör düzeltmeler satın alma fırsatı olarak görülmelidir. Mısır piyasası şu an ‘Backwarded’ olmakla birlikte (kısa vade kontratlar yada eski mahsül) daha pahalı olmakla birlikte bu süreç, yani birlikte yükselmeye devam edebilirler.

Mayıs vade (18 gün) 700 kullanım fiyatı olan mısır opsiyonu satarak alınan prim (550 usd) yeni mahsul Aralık vade (236 gün) mısır opsiyonlarında net uzun pozisyonunda (700/800 Bull Call Spread) maliyeti düşürmek için kullanılabilir. Mayıs vade 700 usd/kile üzerinde tahtadan kalktıktan sonra, Aralık vade mısır opsiyonu 8.00 usd/kile üzerinde işlem görürse 4550 usd (5000 – 450) kazanç getirir.  

700 kullanım fiyatı olan mayıs vade mısır (CBOT) opsiyonu 550 usd
700/800 bull call spread Aralık vade fiyatı 1000 usd.