Advertisement

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası koridorun üst bandında indirime gitti. Piyasalarda "Ne değişti de üst koridor aşağı geldi?" diye soran da var. "Ancak sermaye hareketlerinde giriş çok artacak olursa bu bant aşağı iner.” diyen de vardı.

TCMB, marjinal fonlama oranlarını sermaye hareketlerine göre değiştiririm, demişti. BloombergHT'de dün biz PPK Özel Yayınını yaparken  ben faizin indirilmeyeceğini, ama fonlama koridorunda ufak bir indirim yapılabileceğini düşünmüştüm ve tahminim gerçekleşti.

Çünkü devam eden bir süreç var ve bu süreçte de hem siyası açıdan hem de “Merkez Bankası içeride faiz indirimi sürecine devam ediyor” algısı yaratılması açısından bir mesaj verilmesi gerekiyordu. Dolayısıyla üst bandın seçilmesi, bu konuda "Nasıl olsa şu anda üst banda dokunmuyoruz, 12de, 11.25te kendi etrafında yeterince caydırıcı. 12 caydırıcı da 11.25 caydırıcı değil, diye bir nokta da yok. Hiç olmazsa orada indirim yapalım. Bunu da 'PPK notlarına simetriyi ayarlıyoruz' diye daha rahat ifade ederiz. Çünkü daha bir garip duruyor, aşağıda 7.5, üst tarafta 12. Ama 8.5, yani 8.25 hemen burada. O bandı daraltıyoruz' diye açıklarız." mesajı verdi.

Bu açıklaması ve sanırım algıda en az bozulma yaratabilecek olan, TL'de en az baskı yaratabilecek olan, bir yandan da özellikle, eğer bunun bir siyasi komünikasyonu varsa, siyasi tarafa da “İşte bakın şimdi krediler aşağı gelsin diye ben üst bandı aşağı indirdim.” diyebilecek olan ortaya karışık bir meze tabağı gibi duran bir açıklama.

Hangi sebeplerle, biraz da niyet okuyarak, ne yapılmaya çalıştığını anlamaya çalışalım.

"1 - Kur 2.15'e çıkmış, 2.18'i zorlarken bir üst bandı ayarlama yapılır. Zamanlama bu mudur?

2 - Asimetri daha önce kimsenin gözünü bozmuyordu da bu ay mı bozdu?" gibi sorular da sorulabilir.

Demek ki, Merkez Bankası, tam ne yaptığını anlayamasak da politika faizini indirmeyerek en azından Londra'ya TL'nin cazibesini daha fazla öldürmeyeceğiz mesajını vermeyi başarmış gibi görünüyor.

-PPK'dan iki önemli mesaj: Kuraklık ve jeopolitik riskler

PPK açıklamaları içerisinde iki tane konunun önemli olduğunu düşünüyorum: Kuraklık ve jeopolitik riskler Şimdi

Mayıs - Haziran - Temmuz aylarında kuraklığı ve jeopolitik gelişmeleri pas geçen, aslında fiyatların üzerinde çok etkili olmasına rağmen bunları PPK notuna almamayı tercih eden Merkez Bankası, eğer ağustos ayında büyük harflerle kuraklık yazmışsa, jeopolitik gelişmeler yazmışsa açıklamasına oraya ve bunların etkisinin de enflasyon üzerinde kendisinin beklediğinden daha kalıcı olduğunu söylüyor ise buraya dikkat!

Bu PPK toplantısının ardından ECB Başkanı Mario Draghi 4 Eylül Perşembe günü gerçekten büyük bir tavşan çıkartmazsa şapkadan ve inanılmaz bir parasal genişleme yapıp bütün bir resmi değiştirecek kadar büyük bir adım atmazsa sene sonuna kadar faiz indirimleri birmiştir, diye düşünüyorum. Çünkü bunun bir daha dönüşü yok.