Advertisement

İrlanda'ya verilecek mali yardım 85 milyar euro olacak ve bunun 45 milyar Euro'luk kısmı AB'den, 22.5 milyar Euro`su IMF'den ve 17.5 milyar Euro'luk kısmı ise İrlanda'nın kendi kaynaklarından, özellikle de emeklilik
fonlarına el konarak fonlanacak. Aslında miktarda ve bu kararın alınmasında sürpriz birşey yok, ancak piyasaları heyecanlandırabilecek gelişme bu fonun maliyetiydi.

Yunanistan yüzde 5 seviyesinden bu fonu alırken, İrlanda'nın yüzde 6 maliyetle almış olması ileride bu fonu kullanmak zorunda kalabilecek diğer ülkeleri de düşündürecek gibi gözüküyor.

Diğer yandan AB toplantısında alınan başka bir karar da 2013'de vadesi dolacak olan 440 milyar euro'luk AB kurtarma paketine devam kararıydı.

Ülkeler arasında özel bir mekanizma kurulma şartı ile her ülkenin belli miktarda fon aktarmakla yükümlü olduğu bir havuz oluşturulacak ve ihtiyacı olan ülkeler bu havuzdan para kullanabilecek. Yine 2013'den sonra devreye girecek diğer bir önlem ise tahvil ihracında bulunacak ülkelerin "Collective action clouse" terimini ihraç ettikleri tahvilin prospektüsüne koyabilmeleri olacak. Yani herhangi bir AB ülkesi ödemelerde zora girecek olursa, temerrüte düşmeden önce AB ve IMF'nin de onay vermesi ile
tahvilini alan yatırımcı ile vade uzatma, faiz düşürme gibi konular üzerinde görüşmeye başlayabilecek.

Bu konu bence önümüzdeki dönemde AB'de tahvil piyasasında ciddi faiz farklılıklarının oluşmasına, bu piyasanın büyük oranda kurumasına yol açabilecek gibi gözüküyor.