Advertisement

Normal şartlarda 'olmaz' demek herhalde bir çoğumuzun aklına gelen ilk cevap olurdu. 3 ülkesini toplam 250 milyar Euro harcayarak kurtarmak zorunda kalan bir birlikten bahsediyoruz. Birliğin 4. büyük ekonomisi olan İspanya hakkında hala piyasanın rahatlıkla batmaz diyemediği bir coğrafyadan söz ediyoruz. Ve hatta kısa bir süre öncesine kadar 'En iyisi parasal birlik bozulsun, tekrar her ülke kendi kuruna dönsün' denilen bir anlaşmanın ürünü olan EURO'yu tartışıyoruz. Bütün bu saydıklarım ve daha fazlası hemen hemen tüm ekonomi haberleri takipçilerinin hafızasında olan Avrupa'nın ortak para birimi EURO'nun önlenemez yükselişi devam ediyor. Kime karşı? ABD Doları'na karşı.   
 
Finansal piyasaları anlamak bazen en deneyimli ve donanımlı uzmanlar, ekonomistler için bile zor olmuştur. Böyle günlerde bir önceki FED Başkanı Greenspan'in 'irrational exeburance' yani rasyonellikten uzaklaşıldığı ve piyasaların abarttığı zamanları tarif eden açıklaması akıllara geliyor. Yıl başından beri % 8'in üzerinde ABD Doları'na karşı değerlenen Euro'nun böylesine bir çıkış yapması beklenen bir gelişme değildi açıkçası. Ancak Şubat Ayında Avrupa Merkez Bankası Başkanı (AMB) Trichet'nin yaptığı konuşma sonrası başlayan Avrupa'da faiz arttırım süreci paritenin hızla yukarı çıkmasına sebep oluyor.
 
Şimdi soru, bu yükseliş 1,50 seviyesine gider mi? Grafikte de görüldüğü gibi 5 aylık Euro vadeli fiayatlarında geçen faiz oranı % 1,65 'ler seviyesinde. Yani piyasa oyuncuları şu anki 1.25 olan faizin 6 ay içinde 50 baz puan kadar daha artmasını bekliyor. Bu çok şaşırtıcı olmaz aslında. AMB Başkanı Trichet son konuşmasında 'seri faiz artışları sürecine başlamadıklarını ama faizlerin artacağını' ifade etti.
 
Grafikte de net bir şekilde görüldüğü gibi 1.45 EUR/USD paritesinin içinde 6 aylık dönemde 50 baz puan daha faiz artış ihtimali var. Yani bu olasılık şimdiden fiyatlanmış durumda. Peki 1.50 için ne gerekli ? 1.45 - 1,50 arası muhtemelen piyasaların paniklediği ve rasyonellikten iyice uzaklaştığı bir dönemde fiyatlanacak. Yani dolar endeksi son 16 ayın en düşüğü olan 74 seviyesini aşağıya kırarsa ve FED'den faiz arttırımları ile ilgili ' beklemedeyiz' şeklinde yorumlanacak açıklamalar devam edecek olursa, muhtemelen piyasa panikleyecektir. Bu durumda da her ne kadar orta ve uzun vadede EURO bölgesininin geleceği konusunda şüpheler olsa da paritenin daha yukarı gitmesi mümkün olacaktır.
 
Başlıktaki sorunun cevabı olarak; evet olabilir ama bu aslında risk iştahı ve piyasaların normalleşmesi adına son derece tehlikeli bir sinyal olacaktır.