Advertisement

Bu hafta hem yurt içinde hem de yurt dışında haber akışı hayli etkili olacak. Olay bazlı işlemler ve sonuçlara dayalı görüşler sebebiyle global piyasalarda volatilitenin artması bekleniyor. Global yavaşlamanın sürdüğü, Avrupa krizinin nihayete ermediği ve yavaşlama döngüsüne Asya’nın da katıldığı ortamda dünyanın en büyük 20 ekonomisinin temsilcilerinin katıldığı G 20 toplantısı da Meksika’da benzer gündemle toplandı.

 
Yunanistan'ı Yunanistan'a karşı korumak

Avrupa’da ekonomiler çoğunlukla resesyonda kalmaya devam ediyorlar. İşte bu ortamda, Avrupa Merkez Bankası aylık raporuna göre kredi talebinin % 70’ini oluşturan KOBİ’lere verilen borçlar geriliyor. 2009’dan bu yana ilk kez yaşanan daralma ile beraber euro üzerindeki baskının arttığı izleniyor. Diğer sebep ise Yunanistan. Kendinden beklenen bütçe kesintilerini ve emeklilik yaşındaki artışı bu hafta oylayacak olan ülkede kemer sıkma tedbirlerinin sonuna gelindiği Başbakan Samarras tarafından açıklandı. Koalisyon içinden de çatlak sesler çıkarken, ülkenin bu kesintileri onaylayıp planını Troyka’ya kabul ettirebilmesi durumunda da önceden hak kazandığı 31.5 milyar euroluk kredi dilimini alabilecek.

Avrupa’da diğer önemli maddeler ise merkez bankaları toplantıları olacak. Hem İngiltere hem de Avrupa Merkez Bankaları’nın tüm araçlarda hareketsiz kalmaları ve göstergeleri sabit bırakmaları bekleniyor.


-ABD'de beklenen gün

Başkan Obama ve aday Romney arasındaki yarış, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki 100 yıldan fazla suren mücadelenin son örneği olacak. Çok önemli bir seçim olduğu çünkü 29 Buhranı’ndan sonraki en büyük krizi çözmenin zor olabileceği biliniyor. Diğer yandan da yıl sonunda Bush döneminde devreye sokulan vergi teşvikleri etkilerini kaybediyorlar. İndirimler ve teşvikler devam ederse kamu borcu  olumsuz etkilenirken, devreden çıkmaları durumunda ise ekonomik büyümeyi 1.5 puan aşağı çekeceği biliniyor. Işte bu ikileme de kısaca ‘mali uçurum’ deniyor. Obama’nın seçilmesi durumunda meclisteki Cumhuriyetçi çoğunluğun karar alma mekanizmalarını tıkayacakları ve Romney’in seçilmesi durumunda ise ekonomi politikalarının belirsiz olması da yatırımcıları endişelendiriyor. Sonuç ve beklenti ne yönde olursa olsun 6 Kasım’da bekleyiş sona erecek.

 

-Yurt içinde hava ısınıyor

Kasım ayı içinde derecelendirme kuruluşu Fitch’in not artıracağını bekleyen yatırımcıların alımlarıyla ayrışan İMKB için beklenen günler yaklaştı. 8  Kasım’da bir değerledirme toplantısı yapacak olan kuruluşun söyleyecekleri merakla izlenecek. Daha önce yapılan not artışlarının bu tip toplantılarda olmadığı biliniyor. Bu sebeple, not değişikliğine inanan yatırımcılar için artış önceden gelmeli. Görünümde değişiklik bekleyen ya da değişiklik beklemeyenler içinse değerlendirme daha önce kurum yetkilisi Rawling tarafından açıklandığı üzere Aralık ayında yapılacak.

Diğer madde ise Ekim ayı enflasyonu olacak. Son yapılan vergi artışlarının ve enerji zamlarının etkisinin tamamen görüleceği ayda geçen yılın bu döneminde yüksek enflasyon yaşanması sebebiyle yıllık TÜFE’de gerileme bekleniyor. Aylıkta % 2.12, yıllıkta % 8 olması beklenen tüketici enflasyonu haftanın devamında yapılacak olan Hazine tahvil ihaleleri için de önemli olacak. Bu hafta 5 ve 10 yıllık ihaleler yakından izlenecekler. Daha önce ertelenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası – Ekonomistler toplantısının da bu hafta yapılması planlanıyor. Bu toplantıda özellikle merkez bankasının fonlama oranlarına ilişkin açıklamalar yakından izlenecek.