Advertisement

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, beklendiği gibi politika faizini %19’da sabit bıraktı.

Banka, kredilerdeki büyümeye olan kaygılarını bir parça yitirmiş gibi görünüyor. Keza güçlü kredi büyümesi aynı zamanda enflasyonu tetikleyen faktörlerden.

MB, emtia fiyatlarındanki yükselişin ve küresel enflasyon kaygılarının farkında. Zaten olunmayacak gibi değil. Emtia fiyatları çift haneli getiriler kaydediyor. Dünyada maliyetler yüksek. Bizde kur zayıf. Bu da zaten pahalı olan malları daha da pahalıyıa ithal etmek demek.

Kendi yüksek enflasyonumuzu biraz da kendimiz yaratıyoruz.

Bu şartlarda, biraz da haklı olarak piyasa TCMB’nin faiz indireceği korkusunda ve kanaatinde. Beklentiler allak bullak olmuş durumda.

Merkez, nisan gibi enflasyonun pik yapmasını bekliyor. Üstüne bir de yıl sonunda tüketici enflasyonunu %12 civarı öngörüyor. Elbette, kimse bu işe ikna olmuş değil.

Açıkçası, benim korkum dağ gibi bir hataya koşa koşa atlamamızdı. Artış üretici fiyatlarında %30’larda, ara malı fiyatlarında %40’larda! TÜFE almış başını giderken bir faiz indirme sevdası.

Merkez de bu kaygıları giderecek güçlü bir şey söyleyemiyordu doğrusu.

Ta ki bugüne kadar.

Para Politikası kararı ile gelen metindeki şu cümleye dikkat buyrun:

‘Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri gözlenmeye başlamıştır. Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruş sürdürülecektir.’

Şimdi, o cümlede geçen patikaya bakalım mı?

MB Nisan Enflasyon Raporu toplantısında diyor ki bu yıl sonunda enflasyon %10 ile %14,4 arasında olur. Şimdi de diyor ki bu aralığa inmeyecekse ben faiz indirmem!

Ben yanlış anlamıyorsam, bu açıklamaya göre bu yıl faiz indirimi olamaz...

Elbette enflasyon dinamik. Yani bu bant yıl içinde dalgalanacak. Ancak bu aşağı yönlü olmayacaktır.

TCMB, kendini çok güçlü bir şekilde bağlamış oldu böylece. Sonra ‘şöyleydi, böyleydi’ olamayacak şekilde. Son yıllarda gördüğümüz en güçlü sözlü yönlendirmelerden biri.

En azından ben böyle anladım!

Enflasyonu ve faizleri düşürmenin tek yolu da bu.