Advertisement

Son birkaç aydır teknoloji dünyasının gündeminde ChatGPT var. Herkes bu yeni teknolojinin ne işe yaradığını, işlerinde nasıl kullanabileceğini, nasıl geliştirileceğini tartışıyor. Yapay zekâ araştırma şirketi OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT henüz test aşamasında olmasına rağmen yapabildikleriyle dikkat çekiyor. İnsan benzeri metinler üretmek için derin öğrenmeyi kullanan dil modeli GPT-3.5’e dayalı bir sohbet robotu olan ChatGPT, neredeyse her şeyi bilen kişisel bir öğretmen gibi birçok soruya doğal cevaplar verebiliyor. Hatta yakında Google’ın pabucunu dama atacağını düşünenler bile var. Bu yazımızda ChatGPT’nin finans ve FinTek sektöründe nerelerde kullanabileceğine odaklanacağız.

ChatGPT modelinin FinTek sektöründe kullanılabileceği başlıca alanlar şöyle:

1- Müşteri Hizmetleri: ChatGPT, müşteri sorgularına hızlı ve doğru yanıtlar sağlamak için bir FinTek’in müşteri hizmetleri platformuna entegre edilebilir. Bu, genel müşteri deneyimini geliştirmeye ve bekleme sürelerini azaltmaya yardımcı olabilir.

2- Dolandırıcılık Tespiti: ChatGPT, şüpheli etkinliği tespit etmek ve işaretlemek için dolandırıcılık kalıpları ve işlemlerle ilgili büyük miktarda veri üzerinde eğitilebilir. Bu, dolandırıcılık riskini azaltmaya ve hem FinTek hem de müşterileri için güvenliği artırmaya yardımcı olabilir.

3- Yatırım Tavsiyesi: ChatGPT, müşterilere hedeflerine, risk toleranslarına ve yatırım portföylerine göre kişiselleştirilmiş yatırım tavsiyesi sağlamak için bir robo-danışman platformuna entegre edilebilir.

4- Kişisel Finans Yönetimi: ChatGPT, kullanıcılara harcama alışkanlıklarına ve finansal hedeflerine göre özelleştirilmiş tavsiyeler ve görüşler sağlamak için bir kişisel finans yönetimi uygulamasına entegre edilebilir.

5- Bankacılık için sohbet robotları: ChatGPT, müşterilere hesap bakiyesi sorgulama, işlem geçmişi ve fatura ödemeleri gibi temel bankacılık görevlerinde yardımcı olabilecek bankacılık uygulamaları için sohbet robotları oluşturmak için kullanılabilir.

Bunlar, ChatGPT'nin FinTek endüstrisinde nasıl kullanılabileceğine dair yalnızca birkaç örnektir. Teknoloji son derece esnektir ve her FinTek’in özel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarlanabilir.

Bankacılık sektörüne sunacağı katkı da büyük olacak

1- Müşteri Hizmetleri: ChatGPT, hesap bakiyeleri, işlem geçmişi ve fatura bilgileri gibi yaygın müşteri sorgularını yanıtlamak için kullanılabilir ve finans kurumlarının geleneksel çağrı merkezlerinin maliyetinin çok altında 7/24 müşteri hizmeti sunmasına olanak tanır.

2- Dolandırıcılık Tespiti: ChatGPT, potansiyel dolandırıcılık işlemlerini belirlemek için tarihsel veriler üzerinde eğitilebilir ve finansal kurumlara finansal suçlarla mücadelede değerli bir araç sağlar.

3- Finansal Planlama ve Tavsiye: ChatGPT, müşterilere bireysel ihtiyaçları ve koşullarına göre kişiselleştirilmiş finansal planlama ve tavsiye sağlamak için kullanılabilir.

4- Yatırım Önerileri: ChatGPT, müşterilere kişiselleştirilmiş yatırım önerileri sağlamak ve finansal gelecekleri hakkında bilinçli kararlar almalarına yardımcı olmak için piyasa verileri ve yatırım stratejileri konusunda eğitilebilir.

5- Piyasa Analizi: ChatGPT, finansal piyasaları analiz etmek ve tacirlere ve yatırımcılara içgörü ve tavsiyeler sağlamak için kullanılabilir ve onların gerçek zamanlı olarak bilinçli kararlar almalarına yardımcı olur.

ChatGPT'nin finans sektöründe değerli bir araç olabilse de 'insan' finansal danışmanlar ve analistlerin yerine kullanılmaması gerektiğini belirtmek önemlidir. Aksine, karar verme süreçlerini desteklemek için onlara yeni ve değerli içgörüler sağlayan, uzmanlıklarına bir ek olarak görülmelidir.

Sevgili okurlar, aslında bu yazıyı ben değil, OpenAI sitesinin yapay zekâsı yazdı. Yazının sadece başlık, ara başlık ve ilk paragrafı bana ait. “Kendim kaleme alsam nasıl yazardım?” diye düşündüm evet belki dili biraz farklı olabilirdi ama içerik yine aynı olurdu!