Finansal teknolojiler hem şirketler hem de devletler için kuşkusuz son dönemin en gözde konularından biri. Öyle ki, bugün nasıl ülkeler arasında bir ticaret savaşından bahsediyorsak, finansal teknolojiler konusunda da amansız bir üstünlük yarışı var. Yapay zeka, makine öğrenmesi bigdata, data savaşları derken, geleceğin ticaret savaşlarının finansal teknolojilerde olacağı kesin. Ülkeler de attıkları adımlarla bu geleceğe en iyi şekilde hazırlama telaşında. Öyle ki, bir yandan başta Çin olmak üzere Uzak Doğu'dan firmalarının ataklarını gözlemlerken, bir yandan da Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinden görüyoruz.
ABD'nin en büyük e-ticaret devi Hindistan'da kişiden kişiye para havalesi işine girerken, Çin'in en büyük e-ticaret devi, dünyanın en büyük hayat kolaylaştırıcısı uygulaması ve içinde ödeme uygulaması olan bir işi yapıyor ve tüm dünyanın en büyük oyuncusu olma yolunda. Öte yandan Japonya'dan bir havayolu şirketi kendisini gelecekteki gelirlerinde olası inişlere karşı korumak için ödeme sistemleri işine gireceğini açıklıyor. Akıllı telefon üreten şirketlerin neredeyse hepsi kendi ödeme yöntemlerini kurarken, Facebook WhatsApp üzerinden mesaj gönderiri gibi para transferi için hazırlıklarını tamamlamak üzere. Kuşkusuz bu örnekleri çoğaltmak mümkün.
ZİRVEYE 50 ÜLKEDEN 2 BİN KATILIMCI
Dünyada iş yapış biçimlerinin değiştiği bu yeni dönemde finansal teknoloji sektöründe olan girişimler yani fintechler yoğun ilgi görüyor. Ülkeler de bu noktada fintechlere merkez olabilmek için amansız bir yarış içinde. Bu yarışta, bir çok avantajı ile, cazibe merkezi olma yolunda öne çıkan ülke ise kuşkusuz İngiltere. Geçtiğimiz günlerde Londra'da düzenlenen ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko ile birlikte katıldığımız Innovate Finance Global Summit konferansında buna bir kez daha gözlerimizle şahit olduk. Beş yıl önce özellikle Birleşik Krallık genelinde finansal teknolojiler ile ilgili çalışma yapmak amacıyla kurulan Innovate Finance etkinliğinde bu yıl 50 ülkeden 2 bin katılımcı yer aldı. Etkinlikte, 300 fintech şirketi ve 300 profesyonel konuşmacı, hazırlanan beş farklı sahnede fintech ekosisteminin nabzını tutup yeni trendleri masaya yatırdı.
1.600 FINTECH ŞİRKETİ 76 BİN 500 İSTİHDAM SAĞLIYOR
İngiltere'de 1.600'ün üzerinde fintech var ve 76 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Bu rakam Türk bankacılık sektörünün üçte biri düzeyinde. Bu rakamın gelecekte görülecek rakamların henüz çok başı olduğu göz önüne alındığında ülkelerin finansal teknolojilere neden yatırım yaptığı da daha anlaşılır hale geliyor. Zaten, etkinliğin açılışında İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'in finansal teknolojiler konusunda detaylı bir sunum yapması, İngiliz finans otoritelerinin fintechlere verdiği önemin ve finans sektörünün geleceğini nerede gördüklerinin de bir göstergesi niteliğindeydi.
İNGİLTERE MERKEZ BANKASI GÖZÜNDEN FİNANSIN GELECEĞİ
İngiltere Merkez Bankası Başkanı'nın yaptığı sunumun başlıklarına gelecek olursak. Carney'in sunumunda "yeni ekonomi, yeni finans yeni bankalar" başlıkları çok dikkat çekti. Başkan, önümüzdeki dönemde bankalar ile fintechlerin işbirliğinin kaçınılmaz olacağını vurgulayarak, yapay zeka, makine öğrenmesi, bulut teknolojisi ve bigdatanın öneminin altını çizdi. Bankalara da "Fintechler ile işbirliğine gitmelisiniz" mesajını net bir şekilde verdi. Başkan bunun yanı sıra "Daha fazla rekabet, daha fazla inovasyon ve daha fazla istikrar ve sürdürülebilirlik istiyoruz" dedi. Yani finansal sektördeki kırılganlıkları azaltma çabalarından bahsetti. BKM Genel Müdürü Canko, Bloomberg HT'de Innovate Finance'ı konuştuğumuz Finansal Teknoloji programında Carney'in sunumunu "Genelde biz merkez bankalarının bu konulara değinmediğini biliriz. Merkez bankaları gelenekselleşmiş görevleri ve amaçları doğrultusunda mesajlar verir. Carney'in bu açıklamaları 2008 sonrası değişen finans sektörüne yönelik adımların somut bir göstergesi olarak yorumlamak gerekiyor" sözleriyle değerlendirdi.
AÇIK BANKACILIK OYUNUN SEYRİNİ DEĞİŞTİRECEK
İki gün süren zirvede, açık bankacılık, banka dışı finansal kurumlar, finansal kapsama, finansal sağlık, iş gücü ve iş yerinin değişen tanımı, nakitsiz toplum, ortaklıklar ve ekosistemler, dijital kimlik, insurtech, finansal teknolojiler sektöründe cinsiyet eşitliği gibi ana başlıklar detaylıca tartışıldı. Kuşkusuz en çok öne çıkan başlıklardan biri de önümüzdeki dönemde Türkiye'de de sık sık konuşulması beklenen açık bankacılık konusu. Bu konuda konferansta öğrendiğimiz bazı rakamlar zaten bu konunun ne denli önemli olduğunu da gözler önüne seriyor. Şöyle ki, İngiltere'de 15 aydır düzenlemeler dışında, açık bankacılık ile ilgili önemli adımlar atılmış. 118 kuruluş açık bankacılık ile ilgili lisans almış, 200 kurum açık bankacılık lisansı bekliyor. Ülkedeki 49 banka ise açık bankacılık ile ilgili veri vermek üzere altyapılarını hazır hale getirmiş.
İki gün süren dünyanın en önemli finansal teknolojiler etkinliğinden edindiğimiz izlenim, Türkiye'nin de bu alanda yapması gereken ev ödevleri olduğu yönünde. Bu noktada işe, finansal teknolojiler alanının gelecek için stratejik konulardan biri olarak belirlenmesiyle başlanabilir.
Not: BKM Genel Müdürü Soner Canko ile Londra'daki Innovate Finance Zirvesi'ni konuştuğumuz Finansal Teknoloji Programı'nı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz