Advertisement

Kuzey Kıbrıslı girişimciler, ‘Girişimcilik Köyü’ kurma hedefiyle çıktıkları yolun taşlarını da emin bir şekilde döşemeye başladı. Kıbrıs Girişimcilik ve Teknoloji Yatırım Derneği (GİTYAD) çatısı altında ‘Ada’nın dijital dönüşümü için kolları sıvayan girişimciler, geçtiğimiz günlerde düzenledikleri fintek zirvesi ile hedefe giden yol haritasını da belirlediler. GİTYAD’ın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Finansal Teknolojiler Meclisi ve KTTO iş birliği ile geçen cuma günü Lefkoşa’da düzenlediği “Kuzey Kıbrıs’ın Dijital Dönüşümü Fintek Zirvesi”nin katılımcıları, konuşmacıları ve panelistleri arasında, TOBB Finansal Teknolojiler Meclisi üyeleri, Türkiye’den önemli fintek şirketlerinin üst düzey yöneticileri, YTÜ Yıldız Teknopark, Borsa İstanbul yetkilileri, yatırım fonlarının temsilcileri, Kıbrıs’ta faaliyet gösteren banka temsilcileri ve fintek girişimcileri vardı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’nun da konuşma gerçekleştirdiği zirvede, değişen finans sektörünün geleceği ve bu değişimin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaratacağı farklar konuşuldu.

Yıllık 73 milyar dolarlık yatırım pastası

KKTC Cumhurbaşkanlığı Girişimcilik Komitesi Başkanı ve GİTYAD kurucularından Ahmet Bilgen yaptığı konuşmada dünyada girişimcilik pazarının geldiği noktaya dikkat çekerek sadece özel fonların yıllık oluşturduğu yatırım pastasının 73 milyar dolar olduğunu vurguladı. Bilgen, bu pastadan hem Türkiye’nin hem de Kuzey Kıbrıs’ın daha büyük pay alması gerektiğinin de altını çizdi.

Gün boyu süren zirvede Kuzey Kıbrıslı girişimcilerin Türkiye’den gelen fintek şirketlerinin yöneticileri ve yatırımcılar ile olan yakın diyaloğu dikkat çekerken günün süprizi ise Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Güzhan Gülay’dan geldi. Gülay, Kuzey Kıbrıslı girişimleri Borsa İstanbul Özel Pazar’a davet ederek, GİTYAD referansı ile başvuracak girişimleri üye yatırımcılarla buluşturma sözü verirken, bu söz salonda bulunan girişimcilerden büyük alkış aldı.

Kuzey Kıbrıs'ın avantajları

Zirvede, dönüşen finans dünyası, yeni nesil girişimcilik ve fintek ekosisteminde Kuzey Kıbrıs’ın İngiltere pazarına olan kolay erişiminden üniversiteleri nedeniyle kalifiye işgücüne, coğrafya ve iklim avantajlarına sık sık vurgu yapıldı. Kuzey Kıbrıslı genç girişimcilerin önemli bir diğer avantajlarının ise Ahmet Bilgen ve TOBB Finansal Teknolojiler Meclisi Başkanı Koray Bahar olduğu dikkatimi çekti. Ahmet Bilgen, Kuzey Kıbrıslı başarılı bir girişimci. Koray Bahar ise üniversiteyi Kuzey Kıbrıs’ta okumuş ve iş hayatına orada atılmış, bölgeyi çok iyi bilen başarılı bir diğer girişimci. Bu iki ismin bir diğer ortak yanı ise Türkiye'nin dijital dönüşümüne büyük katkı sağlayan; e-defter, e-imza, e-fatura, e-arşiv gibi ürünleri geliştiren, Foriba’da beraber yürümeleri ve başarılı bir exit gerçekleştirmeleri. Diğer ortak girişimleri Figopara ise Türkiye’nin ve dünyanın önemli bankalarından ve fonlarından geçtiğimiz haftalarda önemli yatırım aldı. İkili, aynı zamanda mentor, melek yatırımcı gibi birçok şapka ile hem yurt içinde hem de uluslararası arenada girişimcilik ekosisteminin 360 derece kapsama alanındalar.

Özetle, Kuzey Kıbrıs, bütün bu avantajlarıyla, Ada’da var olan kuluçka merkezi, insan kaynağı ve teknopark ile sağlıklı bir girişimcilik ekosisteminin oluşmasını sağlayabilirse kurmayı hedefledikleri ‘Girişimcilik Köyü’ girişimciler için ‘gidilmek istenen o köy’ olabilir.