Advertisement

Blockchain, yani blok zinciri sistemi, tüm dünyada gerek şirketler gerekse kamu tarafında son yılların en çok konuşulan konularının başında geliyor. Finanstan tedarik zinciri yönetimine, sağlıktan enerjiye kadar birçok sektörde kullanım alanları araştırılan bir teknoloji olan blockchainin taşıdığı potansiyel, farklı sektörlerden şirketleri bir araya getirip bu alanda ortak çalışmaya itiyor. Bu konuda adım atmakta geç kalan ülkelerin ise çok şey kaçıracağı aşikar. Peki blockchain konusunda Türkiye'de yeterli adımlar atılıyor mu? Bu konuda özellikle son dönemde yaşanan gelişmeler umut verici. Medyanın da artan ilgisi ile blockchain konusunda son dönemde farkındalık yükselirken, bir yandan da şirketlerin attıkları adımlar dikkat çekiyor. Blockchain yolunda atılan bu adımlarda aslan payı ise Blockchain Türkiye Platformu'nun (BCTR). Geçtiğimiz haziran ayında Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) liderliğinde kurulan BCTR aradan henüz dört ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen Türkiye’nin alanında öncü şirketlerinin ilgisini çekmeyi başarmış ve 32 üye ile 10’dan fazla sektörün temsil edildiği bir platform haline gelmiş.

'AZ ZAMANDA ÇOK İŞ BAŞARDIK'

BTCR'nin ilk destekçilerinden Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko'nun, 12 Ekim Cuma günü düzenlenen BCTR'nin Yürütme Kurulu'nda yer alan isimlerin açıklandığı basın toplantında yaptığı konuşmada, "Az zamanda çok iş başardık. Ekosistem bu işin olmazsa olmazı" sözleri aslınsa BCTR'nin 4 ayda 32 üyeye ulaşmasının ne kadar önemli olduğunu da gösteriyordu. Misyonunu “Türkiye’de sürdürülebilir blockchain ekosistemi oluşturarak, bu teknoloji ile yeni dönem iş yapış biçimlerinin önündeki zorlukların giderilmesine yönelik bir paylaşım platformu oluşturmak” şeklinde belirleyen Blockchain Türkiye Platformu'nun yürütme kurulunda ise Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, BKM Genel Müdürü Soner Canko, Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, Accenture Türkiye Genel Müdürü Dilnişin Bayel, Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Barış Özistek, BTCTurk CEO’su Özgür Güneri ve Ford Otosan CDO’su Hayriye Karakuzu Karadeniz gibi farklı sektörlerden çok önemli isimler yer alıyor.

'İLK FİLİZLER 3 AY İÇİNDE ŞEKİLLENİR'

Yürütme Kurulu'nda yer alan deneyimli isimlerin ortak düşüncesi ise işbirlikleri artıkça, blockchainin anlam kazanacağı ve sektörler arası işbirliklerinin ve konsorsiyumların hızla kurulması gerektiği noktasıydı. Akbank Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş'ın, "Blockchainin teknoloji tarafı kolay, asıl odaklanılması gereken konu, yapılacak olan yeni iş modelleri ve bu modellere katılan sektör ve kurumların çokluğu" sözleri de bu anlamda günün özeti niteliğindeydi. BCTR çalışmalarının ne zaman meyve vermeye başlayacağına yönelik soruya ise Ulutaş'ın "İlk filizler 3 ay içinde şekillenir" yanıtı ise Blockchain Türkiye Platformu'nda önümüzdeki dönemde çok somut gelişmeler göreceğimizin sinyalini veriyor. Platformun yürütme kurulunda yer alan isimlerden aldığımız mesajlar ve izlenim ise blok zinciri sistemi de denilen blockchainde, 'zincir'in ilk 'blokları'nın hazır olduğu yönünde.