Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye'de yüksek enflasyonun sorun yarattığını ve daha da yükselme riski taşıdığını belirten Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, bunun da yatırımları olumsuz etkilediğini ifade etti.

Bloomberg HT yayınına katılan Arvid Tuerkner, Türkiye'deki yatırım ortamından Merkez Bankası'nın faiz politikasına, kur korumalı mevduat hesabından EBRD olarak Türkiye'de verdiklere desteklere kadar bir dizi konuda değerlendirmelerde bulundu.

Merkez Bankası'nın yüksek enflasyon ortamında ortodoks olmayan bir kararla gösterge faizini aşağı çektiğini hatırlatan Tuerkner, "Bu Türkiye ekonomisinde güven sorunu yarattı ve bu da TL'ye olumsuz yansıdı. Türk lirası değer kaybı yaşadığında bu her zaman daha fazla enflasyona sebep olur. Zaten TCMB de enflasyon tahminini artırdı. Enflasyonun yüksek olması yatırımlar için daha zor bir ortam yaratıyor. Ayrıca, şirketler gelirleri ve kredileriyle alakalı uyumsuzluk yaşıyor. Gelirleri Türk Lirası fakat aldıkları kredi Döviz cinsinden olabiliyor. Yani hâlâ şirketlerin gelir ve giderleri arasında bir uyumsuzluk var" diye konuştu.

"Bankalar riske bakar"

Enflasyon ve çok oynak bir döviz kuru olmasına karşın Türkiye'deki bankaların bunu daha önce gördükleri için rahat yöneteceğini belirten Tuerkner, "Evet Merkez Bankası'nın faizi var ama bir banka kredi verdiğinde, bu krediyi alan kişinin veya kurumun risk değerlendirmesini yapıyor, gösterge faizine o kadar da bakmıyor. Bankalar kredilerini belli bir faizle veriyorsa bu size ekonomideki mevcut risk seviyesini gösterir" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de politika farklı"

"Kur korumalı TL hesabı ile TL mevduatlara istenilen geçiş olur mu bilmiyoruz ama olsa bile bu kısa vadeli bir çözüm olur çünkü çok fazla döviz kuru oynaklığı var. Şimdi riskler mali tarafa kaymış durumda. Nihayetinde bu kısa vadeli bir çözüm" diyen Tuerkner, enflasyonla mücadele için farklı önlemler alınmasını umduğunu söyledi. Tuerkner, genelde ortodoks şekilde enflasyonla başa çıkmanın yolunun merkez bankasının faizleri indirmesi olduğunu ancak Türkiye'deki politikanın farklı olduğunu dile getirdi.

Yeşil yatırıma destek

Türkiye'de rekor seviyede yatırım gerçekleştirdiklerini anlatan Tuerkner, geçen yıl 2 milyar euroluk yatırımları olduğunu, bu yatırımın yüzde 55'inin yeşil yatırıma gitti bilgisini verdi. Bu yıl da 1.5 milyar euro civarında destek planlandığını belirten Tuerkner , yeşil yatırımların öne çıkacağını sözlerine ekledi.