Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türk Lirası'nda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yaşanan görev değişiminin ardından artan oynaklık seviyeleri normalleşirken, yurtdışı swap faizlerinde de TCMB toplantısı öncesinde de normalleşme eğilimi hakim.

TCMB'deki görev değişiminin ardından yüzde 1.300'leri test eden gecelik swap faizleri yüzde 16 seviyelerine gelirken, kısa vadeli swap faizleri de politika faizine yakın bir seyir izledi.

Türkiye'nin risk primi 442 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi de yüzde 18,56 seviyesinde.

TCMB'nin faizi sabit tutması bekleniyor

Piyasa, başkan değişikliği sonrasında ilk Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin sabit kalacağını öngördü.

Bloomberg HT'nin 26 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği faiz anketinde medyan beklenti politika faizinin yüzde 19 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde oldu. Ankette sadece bir kurum 100 baz puanlık artış öngörürken 25 kurumun beklentisi ise TCMB'nin bu toplantıyı pas geçeceği şeklinde kaydedildi.

Ankette yıl sonuna ilişkin faiz beklentisinin ise 2 puan arttığı izlendi. Bloomberg HT'nin bir önceki anketinde piyasanın beklentisi yüzde 14 olurken, son ankette bu beklenti yüzde 16'ya çıktı. Yıl sonuna ilişkin en yüksek beklentiye sahip kurum politika faizini yüzde 18 seviyesinde öngörürken, en düşük beklentiyi paylaşan kuruma göre yıl sonunda politika faizi yüzde 14 olarak gerçekleşecek.