Zeynep Bodur Okyay: Yeni yatırım için yurtdışına bakıyoruz
İhracat odaklı bir grup olduklarını ancak kurun bulunduğu seviye itibarıyla sorun yaşandığını dile getiren Zeynep Bodur Okyay, ülke içinde başlanmış yatırımların devam ettiğini ancak yeni yatırım için yurtdışına baktıklarını söyledi.
OLCAY BÜYÜKTAŞ
Gerek küresel gerek yerel bazda belirsizlikler olduğunu dile getiren Zeynep Bodur Okyay, yepyeni bir yatırım kararı almanın kolay olmadığını söyledi.
Ülkenin en eski sanayici gruplarından biri olarak yurtiçinde yatırımların devam edeceğini aktaran Okyay, “Temmuz ayında bir açılışımız var Çan’da. Temmuz'da temelini atmıştık. O devam ediyor. Ondan sonra dijital dönüşüm yatırımlarını asla bırakamam. Bir de bizim milli ve yerli projeler vardı zaten başlamıştık. Onları tabii tamamlayacağız, sözümüz var. Onlar devam edecek ama yepyeni işe girelim dendiğinde, yeni yatırım kolay değil. Biz de daha çok yurtdışında yatırıma bakıyoruz. Artık dünyada da sepeti dağıtmak gerekiyor” diye konuştu.
Pek çok şirketin yurtdışı yatırımı olduğunu dile getiren Okyay, grup olarak aslında lokal kaldıklarını söyledi. Yakın coğrafyada yatırımları olduğunu hatırlatan, Avrupa’da da İtalya’da yatırım olduğunu belirten Okyay, sahip oldukları işler nedeniyle bazı bölgelerde ise yatırım yapamayacaklarına dikkat çekti.
“Sonuçta işimiz, savunma, havacılık olunca, batı sistemleriyle çalışınca herhangi bir yerde yatırım yapamayız. Bu sektörlerde iş yapıyorsan, işaret edilen ülkelerde iş yapamıyorsun yani o senin alanını daraltıyor” diye konuştu.
Küresel olarak da sıkıntılar yaşandığını ancak Türkiye’nin kendine özgü sorunları olduğunu söyleyen Okyay, “Yeni coğrafyalarda, gelişen pazarlarda bir şeyler yapabilir miyiz diye bakıyoruz” dedi.
“Kur geride kaldı, ihracat odaklı olamıyoruz”
Grup olarak önceden daha ihracat odaklı olduklarını dile getiren Zeynep Bodur Okyay, “Şu anda ihracat odaklı olamıyoruz. Çünkü bence kur çok geride kaldı. Onun getirdiği sıkıntı var. Her metrekarede veya her tonda ya da kiloda zarar ediyoruz?
Avrupa'daki resesyon ve savaş nedeniyle bazı sektörlerde sorunlar daha büyük. Bizim sektörde şu anda bir antidamping davası var Avrupa Birliğiyle uğraşıyoruz” diye konuştu.
Zeynep Bodur Okyay, geçmişte alışılan sistemin işlemediğini çünkü her gün bir şey değiştiği için üç ay önce alınan kararın 3 ay sonra zaten geçersiz kaldığını dile getirdi. Okyay, iş dünyasının önemli sorunlarından birinin de kaynağa erişme daha doğrusu erişememe sorunu olduğunu sözlerine ekledi.
“Enflasyon belası halledilmeli”
Asgari ücret konusunda yaşanan belirsizliğin de etkisiyle bütçe yapamadıklarını dile getiren Zeynep Bodur Okyay, “Hayat pahalılığı çok fazla. Arkadaşlar söylüyor okul ücretleri, sağlık ücretleri nelere geldi. Ben kendim etkileniyorum. Başkalarının etkilenmemesi mümkün mü? Sonuçta işin özü enflasyon, yani bu enflasyon belasıyla uğraşmak gerekecek. Enflasyon sorununun çözülmesi gerekiyor. Bu şeklide bir yere gidilmeyecek. Fiyat artışları var, bunu yansıtabilen var yansıtamayan var” şeklinde konuştu.
Grupta asgari ücretle çalışan sayısının az olduğunu, ancak yapılacak zam oranını kendileri için de önemli olduğunu aktaran Okyay görşülerini, "Bütçe yapmak için buna gereksinim var. Konuya ilişkin açıklanan görüşülere bakılırsa asgari ücrete yüzde 40 ile 70 arasında bir zam görünüyor. Ama tüm kesimler henüz bir netlik olmadığını da ekliyor hemen. Bizim, alınacak karı kabul etmeme durumumuz yok" sözleriyle özetledi.
Sosyal girişimci ekosistemine 24,5 milyon TL’lik katma değer
Kale Grubu'nun hayata geçirdiği İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programı, geride bıraktığı 5 yılda desteklediği sosyal girişimcilerle, ekosistemde 24,5 milyon TL’lik katma değer yarattı.
Türkiye sanayinin duayen isimlerinden, Kale Grubu’nun kurucusu İbrahim Bodur’un değerlerini yaşatmayı amaçlayan İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programı’nın kazananları açıklandı.
Dört ayrı kategoride 300’e yakın başvurunun değerlendirildiği sürecin sonunda, Erken Aşama kategorisinde iklim krizi ve sürdürülebilirlik alanlarında çalışan, amaç odaklı bir tasarım stüdyosu olan 'Esmiyor; İleri Aşama kategorisinde kadınların teknoloji alanında potansiyelini açığa çıkararak, yetenek ihtiyacını kapatmayı hedefleyen 'Up School'; İş Birliği kategorisinde kadın gücüyle döngüsel ekonomi yaratmayı amaçlayan 'This Mana & Yargıcı'; Gençlik kategorisinde ise sürdürülebilir çevre teknolojileri geliştiren 'Biriktir' adlı sosyal girişimler ödüle değer bulundu.
"Daha kapsayıcı ve güçlü hale geliyor"
Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay, Türkiye’de sosyal girişimcilerin sayısının artması gerektiğini belirterek, "İbrahim Bodur’un oluşturduğu özgün kalkınma modelinden aldığımız ilhamla sosyal fayda üreten ve ülke ekonomisine katkıda bulunan bir şirket olarak, yolumuzun sosyal girişimcilerle kesiştiğini gördük, bu girişimlerin büyümesi için desteklenmesine katkı sunmayı amaçladık. Bu yıl altıncısını gerçekleştirdiğimiz İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programı ile sosyal etki bırakabilecek bir program tasarladığımız için de mutluyuz" ifadelerini kullandı.
Programın geride kalan beş yılının muhasebesini çıkarmak için bir etki analizi hazırladıklarını aktaran Okyay, "Beş yılda desteklediğimiz sosyal girişimcilerle birlikte, ekosistemde 24,5 milyon TL’lik katma değer yarattık. Katılımcılardan alınan geri bildirimler, programın giderek daha kapsayıcı ve güçlü olduğunu ortaya koyuyor" açıklamasında bulundu.
Liselileri sosyal girişimcilik dünyasıyla tanıştıracak
Yeni projelerinin liselere yönelik olacağını aktaran Okyay, "Kale Seramik Vakfımız ile AB Erasmus + (Plus) programı altında, yıl boyunca Büyükçekmece ilçe sınırları içerisindeki 50 öğretmene verilecek interaktif eğitimler aracılığıyla 2 bin lise öğrencisinin erken yaşta sosyal girişimcilik kavramıyla tanışmasına öncülük edeceğiz. Önümüzdeki yılın konsantrasyon alanlarından birisi de liseler olacak" ifadelerini kullandı.
Sosyal girişimcilere maddi destek
Açıklamaya göre, Erken Aşama, İleri Aşama, İş birliği ve Gençlik kategorilerinde birinci olan sosyal girişimcilere 120 bin liralık para ödülü verildi. Ayrıca Türkiye'nin ilk çağdaş seramik sanatçısı Füreya Koral'ın öğrencilerinden seramik sanatçısı M. Tüzüm Kızılcan'ın imzasını taşıyan seramik tohum heykeli hediye edildi.