Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından yapılan açıklamada, "Seçim sonuçları kısa vadede siyasi belirsizliği artırıyor" yorumunda bulunuldu.

Seçim sonuçlarının, "ekonomi politikasına dair gerilimi şiddetlendirebileceği" ifadesi yer alırken, "Türkiye'deki gerilim, kredi profilindeki riskleri arttırabilir" görüşlerine de yer verildi.

Fitch ayrıca, "Ekonomi politikalarındaki tutarlılık seviyesinin benzer nota sahip ülkelere kıyasla daha zayıf olduğunu" belirtti.

Fitch'e göre, "Olası bir koalisyon ekonomi politikaları üzerindeki baskıyı azaltabilir. Artan politik belirsizlik, yeniden genel seçim olma olasılığı, kur üzerinde artan piyasa baskısı Merkez Bankası'nı teste tabi tutabilir. Bu durum var olan gerilimler ile gevşek para politikasının baskısını artırması neticesinde bütçe açığının artmasına neden olabilir" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, uzayabilecek bir politik belirsizliğin, ABD'nin para politikasını sıkılaştırmasına doğru yaklaşmasıyla, Türkiye'nin yatırımcı algısındaki kaymalardan kaynaklanabilecek hassasiyetlerini artırabileceğine işaret edildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu açıklamasında şöyle devam etti: "Türkiye'nin reyting değerlendirmesinde pozitif gelişmelerini, dış strese karşı gösterdiği direncini dikkate almamıza rağmen, cari açığın miktarı ve bununla ilişkili dış finansman ihtiyacı, Türkiye'nin ülke kredi profiline dair uzun vadeli zayıflıkları arasında."

Fitch değerlendirmesinde Türkiye'nin cari açığının düşük petrol fiyatlarının etkisiyle bu yıl sonunda yüzde 4,6 oranına gerilemesinin beklendiğini belirtti.

"Seçim sonucunu bazı olumlu etkilerinin de olabileceğinin altını çizen" Fitch, "HDP'nin mecliste güçlü bir şekilde temsil edilmesiyle birlikte Türkiye'de yaşayan Kürtlerin marjinalleşmesinin önüne geçilebileceğini" ifade etti.

Fitch ayrıca uzun süreli tek parti yönetiminden sonra olası bir koalisyon hükümetinin yönetime ilişkin indikatörlerde "erozyon" görünümünü azaltabileceğini savundu.

Günün açıklama yapan ilk derecelendirme kuruluşu S&P olmuş ve seçimin kredi notu üzerinde etkisinin olmayacağını kaydetmişti.