Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

HANDE BERKTAN

Ericsson Mobilite Raporu’nda dünya genelindeki mobil veri trafiğinin geçtiğimiz iki yıl içinde iki kat arttığı kaydedildi. Akıllı telefon kullanımındaki ve mobil geniş bant kullanımdaki artış ile toplum ve endüstrilerin dijitalleşmesi, mobil veri trafiğindeki artışı sağlayan önemli etkenler arasında gösterildi.

Telekomünikasyon devi Ericsson’un hazırladığı rapora göre, 2022 sonunda dünya çapındaki 5G abonelik sayısının 1 milyarı aşacağı tahmin ediliyor. Bu sayı 2027'de 4,4 milyar aboneye ulaşacak. Diğer taraftan, kişi başına aylık ortalama internet kullanımının bu yıl 15 GB olması bekleniyor.

Ericsson Genel Müdür Yardımcısı ve Şebekeler Başkanı Fredrik Jejdling, rapora dair "Ericsson Mobilite Raporu'nun en son sayısı, 5G’nin şimdiye kadarki en hızlı büyüyen mobil teknoloji nesli olduğunu gösterdi.” dedi.

Ericsson Mobilite Raporu Genel Yayın Yönetmeni Peter Jonsson ise, “İletişim hizmet sağlayıcıları (CSP) geliştirilmiş mobil geniş bandın ötesindeki iş fırsatlarını değerlendirmek için inovasyon hazırlığı yaparken, birçok bölgede bağımsız 5G ağ kullanımı da artıyor. Sağlam bir dijital ağ altyapısı şirketlerin dijital dönüşüm planlarının temelini oluşturduğu gibi, onlara müşteri hizmetlerine dönüştürülebilecek yeni yetkinlikler de kazandırıyor.” açıklamasını yaptı.

Kuzey Amerika’da 2021’de yüzde 20 olan 5G erişim oranının 2027’de yüzde 90’a ulaşması bekleniyor. Batı Avrupa’da 2021’de yüzde 6 olan bu oranın 2027’de yüzde 82’ye ulaşması, Körfez Bölgesi’nde 2021’de yüzde 9 olan 5G kapsayıcılığının 2027’de yüzde 80’e ulaşması bekleniyor. Yine rapora göre 2027 yılında dünya nüfusunun dörtte üçüne 5G ulaşacak.

Raporda nesnelerin interneti konusunda kullanılan ağ teknolojilerinde 2021’de 4G ve 5G’nin, 2G ve 3G’yi geride bırakarak hücresel IoT bağlantılı cihazlarda kullanılan en yaygın teknolojiler haline geldiği ve yüzde 44 gibi bir kullanım oranına ulaştığı belirtiliyor. Büyük IoT teknolojileri kullanımı ise 2021’de yaklaşık yüzde 80 oranında artarak toplam bağlantı sayısı 330 milyona yükseldi.

Rapor ayrıca, Sabit Kablosuz Erişim’in (FWA) geniş bant hizmetlerde oynadığı rolün giderek daha da önem kazandığına da dikkat çekiyor. Ericsson’un tahminlerine göre, FWA bağlantıları 2022’de 100 milyonu aşacak ve 2027’ye dek bu sayı iki katından fazlasına, yani neredeyse 230 milyona yükselecek.