Advertisement
HABERLER ABONE OL

1- TCMB rezervleri 8 yılın zirvesinde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 9 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 775 milyon dolar arttı ve 128 milyar 764 milyon dolarla Ocak 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

2- AMB'den 50 baz puanlık faiz artışı

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Aralık toplantısında 50 baz puanlık faiz artışı yaptı. Banka, faiz artışlarının devam edeceği mesajı verdi. Parasal sıkılaşmanın planlandığı gibi Mart ayında başlayacağı ve öngörülebilir hızda gerçekleşeceği ifade edildi.

3- Erdoğan'dan EYT ve asgari ücret açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT ve asgari ücrete dair "2023’e bu iki önemli konuyu masamızdan kaldırarak girelim diyoruz. İnşallah güzel bir neticeye varır ve böylece de adımı atarız." dedi. Erdoğan ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın da yer alacağı üçlü liderler görüşmesi teklif ettiğini söyledi.

4- Fed sıkılaşmada frene bastı

Fed küresel piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı. Fed piyasa beklentisi doğrultusunda faiz artış hızında yavaşlamaya gitti ve politika faizini 50 baz puan artırdı. Kararla birlikte Fed yetkililerinin faiz tahminlerini içeren noktasal grafik ve ekonomik projeksiyonları da yayımlandı. Noktasal grafikte 2023 yıl sonu için yüzde 5,1'lik faiz öngörüsü yer aldı. Ekonomik projeksiyonlarda ise 2023 yılına ilişkin büyüme beklentisinin aşağı yönlü revize edilmesi dikkat çekti.

5- Asgari ücrette ikinci toplantı sona erdi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı sona erdi. Toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri ekonomik verilere dair sunum yaptı. TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak bugünkü toplantıda rakam konuşulmadığını söyledi. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da asgari ücrete destek talebini bir kez daha yinelediklerini ifade etti.

6- ABD'de enflasyon Kasım'da tahminlerin altında kaldı

ABD'de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Kasım'da tahminlerin altında gerçekleşti. Bu yavaşlama, enflasyonda en kötüsünün geride kalmış olabileceğine işaret etti.

7- Erdoğan: Herkes enflasyonda hesabını yüzde 20'lere göre yapsın

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından halka sesleniş konuşması yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Yıllık enflasyonun birkaç ay içinde yüzde 40'lı rakamlara ineceği ortada iken hala etiketlerin başka hesaplarla belirlenmesi doğru değildir. Herkes hesabını 2023'te yüzde 20'ler seviyesine göre yapsın" dedi.