Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan ziyareti sonrası çarşamba günü gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, EYT ve asgari ücrete dair "2023’e bu iki önemli konuyu masamızdan kaldırarak girelim diyoruz. İnşallah güzel bir neticeye varır ve böylece de adımı atarız." dedi.

Erdoğan Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması için Hazar üzerinden yeni hat konusunda çalışma yapılacağını söyledi. Türkmenistan ile Azerbaycan’ın yeni hatla ilgili görüşmelerini sürdürdüklerini kaydetti.

Süreçte AB’nin ve Türkiye’nin de maliyet noktasında rol alması gerektiğini anlatan Erdoğan, üç ülke enerji bakanlarının detay çalışması yapacaklarını söyledi.

Erdoğan, “TANAP bütün hacmini doldurmuş durumda; 32 milyar metreküp. TAP, 6 milyar metreküp; o da böyle bir konumda. Dolayısıyla şimdi arkadaşlarımız yeni bir hattın kurulup kurulmaması konusunda bununla ilgili çalışmaları yapacaklar ki ona göre adımlar atılsın.” diye konuştu.

Erdoğan’a, AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in AB ülkelerinin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına Türkiye’nin de katılması gerektiği yönündeki açıklamaları da soruldu. Borrell’i muhattap almadığını ifade eden Erdoğan, “O, olsa olsa Mevlüt Bey’in muhatabı olabilir. Yaptığı açıklama hiç şık değil. Yani bir defa bizim Rusya’yla ilişkilerimizi Borrell tayin, tanzim edemez. O bu konularda böyle bir karar verecek ne kalitededir, ne kapasitededir. Çok çirkin bir açıklama. Sen nasıl olur da kalkarsın bizim Rusya’yla ilişkilerimizi yaptırımlar içerisinde değerlendirirsin.” ifadelerini kullandı.

"Putin'e Esad'la üçlü görüşmeyi teklif ettim"

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın da yer alacağı üçlü liderler görüşmesi teklif ettiğini söyledi.

Erdoğan, “Biz şu an itibarıyla Suriye-Türkiye-Rusya üçlü olarak bir adım atalım istiyoruz. Bunun için de önce istihbarat örgütlerimiz bir araya gelsin, ardından savunma bakanlarımız bir araya gelsin, daha sonra dışişleri bakanlarımız bir araya gelsin. Onların yaptığı görüşmelerden sonra da biz
liderler olarak bir araya gelelim. Bunu da Sayın Putin’e teklif ettim. O da buna olumlu baktı. Böylece bir dizi görüşmeler zincirini başlatmış olacağız.” ifadelerini kullandı.