Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye yerel seçimleri geride bırakırken, ekonomide yeni döneme ilişkin beklentiler geçen haftanın yurt içinde en çok konuşulan konuları arasında yer aldı. Enflasyon verileriyle birlikte kredi kartı faiziyle ilgili olmak üzere hafta sonu yayımlanan kararnameler de öne çıkan başlıklar oldu.

Yurt dışında ABD'den gelen veri akışı izlendi. Veriler altında rekor yaşanmasına neden oldu.

İşte geride bırakılan haftanın öne çıkan 7 başlığı...

1- Şimşek'ten programa devam mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek seçim sonrası yaptığı ilk açıklamasında orta vadeli programı kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini söyledi.

2- Goldman: TL'de iyi performans bekliyoruz

Goldman Sachs, seçim sonrası yayımladığı ilk değerlendirmesinde Türk lirası için olumlu bir performans beklediğini ifade etti.

3- Enflasyon üç ayda yüzde 15'e ulaştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. Mart'ta aylık enflasyon yüzde 3,16'ya geriledi. Veriler yılın ilk üç ayında enflasyonun yüzde 15 olduğunu gösterdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 36 seviyesinde.

4- Kredi kartı faizi yükseltildi

Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4,25’e yükseltildi.

5- Powell: Faiz indirimi için bekleyecek zamanımız var

Fed Başkanı Jerome Powell politika yapıcıların faiz indiriminden önce enflasyonun daha fazla düştüğünü görmek için bekleyecek zamanı olduğunu söyledi. Powell enflasyondaki son yükselişin ise genel görünümü değiştirmediğini vurguladı.

6- ABD'de tarım dışı istihdam Mart'ta güçlü geldi

ABD’de istihdam Mart ayında son bir yıla yakın sürenin en güçlü artışını kaydederken, işsizlik oranı düştü ve güçlü işgücü piyasasının ekonomiyi desteklediğini gösterdi.

7- Altında rekor

Yatırımcılar Fed yetkililerin konuşmalarını değerlendirirken, altın rekora ulaştıktan sonra geri çekildi.