Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Birliği, tahvil piyasasının en büyük oyuncuları da dahil olmak üzere 10 bankayı, rekabet kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle 800 milyar euroluk kurtarma planını finanse edecek rekor tahvil ihraçlarının dışında bıraktı.

Financial Times’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, JPMorgan, Citigroup, Bank of America ve Barclays’in de aralarında olduğu bankalara, NextGenerationEU olarak bilinen programı fonlamak için bugün gerçekleştirilecek 10 yıllık tahvil ihracına katılamayacakları bildirildi.

Habere göre bankalara yapılan bildirimin gerekçesi olarak daha önceden piyasa hilesi skandallarına dahil olmaları gösterildi.

5 yılda 1 trilyon euroluk borçlanma hedefi

Avrupa Birliği, koronavirüs pandemisinin yarattığı tahribatı finanse etmek amacıyla 5 yılda yaklaşık 1 trilyon dolarlık tahvil ihraç edecek.

Birlik, Yeni Nesil AB (NGEU) programı kapsamında 10 yıllık tahvil ihalesine çıkacak. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde bir mülakatında NGEU desteğinin Avrupa’nın geleceğini ‘dönüştüreceğini’ söyledi.

AB daha küçük bir mali destek programı olan “SURE“ kapsamında pandeminin olumsuz etkilerini hafifletmek için tahvil ihraç etmiş, ancak beklentilerin altında kalmıştı. Birlik sadece bu yıl 100 milyar euroluk uzun vadeli tahvil ihracına hazırlanıyor.