Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Birliği, koronavirüs pandemisinin yarattığı tahribatı finanse etmek amacıyla 5 yılda yaklaşık 1 trilyon dolarlık tahvil ihraç edecek.

Birlik, Yeni Nesil AB (NGEU) programı kapsamında 10 yıllık tahvil ihalesine çıkacak. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde bir mülakatında NGEU desteğinin Avrupa’nın geleceğini ‘dönüştüreceğini’ söyledi.

AB daha küçük bir mali destek programı olan “SURE“ kapsamında pandeminin olumsuz etkilerini hafifletmek için tahvil ihraç etmiş, ancak beklentilerin altında kalmıştı. Birlik sadece bu yıl 100 milyar euroluk uzun vadeli tahvil ihracına hazırlanıyor. Ekim ayındaki ihracından bu yana 10 yıl vadeli SURE tahvilleri ile Alman tahvilleri arasındaki makas en geniş aralığa yakın seyrediyor.

AB geçen haftaki yatırımcı toplantısında Ağustos ayındaki yaz tatili öncesi konsorsiyumlu üç NGEU tahvil ihracı gerçekleşeceğini duyurdu. NGEU yeşil tahvil ihraç çerçevesinin ise Eylül ayında yayınlanacağı belirtildi. İhraçların yaklaşık üçte birine denk gelen 800 milyar euro’nun yeşil tahvil ihracı olması planlanıyor.

Bölgede ekonomilerin yeniden açılması ve tüketici fiyatlarında ivmelenme beklentisiyle getiriler son aylarda yükselirken SURE tahvillerine olan talep de azalıyor.