Advertisement
HABERLER ABONE OL

Kovid-19 pandemisi bu yıl küresel ekonomiyi etkisi altına aldı.

Pandemi kaynaklı karantina önlemleri, alışveriş merkezlerinin kapatılması ve tüketicilerin eve sıkışması perakendecileri olumsuz etkiledi.

Efsane Cuma yaklaşırken, dijital platformlarda güçlü olmayan geleneksel işletmeler için bu tatil pek de iyi olmayabilir. Deloitte’un bir anketine göre tarihte ilk kez tüketiciler mağazalardan çok internet üzerinden alışveriş yapma eğiliminde.

ABD’de tatil dönemi internet alışverişlerinin toplamı bu yıl, Adobe Analytics’e göre 189 milyar doları bulacak. Bu da geçen yıla göre yüzde 33’lük artışla önceki tüm rekorların kırılması anlamına geliyor. Ayrıca iki yıllık artışın bir sezona sığdırılması demek.

Retail Metrics’in kurucusu ve başkanı Ken Perkins, “Bu yılın eşi benzeri yok. İnsanlar Efsane Cuma’da mağazalara girmeye hiç sıcak bakmayacak. Bu nedenle trafik görece ılımlı olacak. Bu tatil sezonunda gel-al uygulaması aşırı derecede önemli olacak. Çevrim içi alışverişin son derece hedefli olmasından dolayı plansız ve ani alım kararları azalacak.” dedi.

AVM’lerde mağazaları olan perakendeciler, tüketici davranışlarındaki pandemi kaynaklı hızlı değişimle birlikte ABD’de en fazla etkilenen şirketler arasında. Yönelim fiziksel mağazalardan e-ticarete doğru.

Ancak tüm bunlara karşın aşı çalışmalarının umut vadeden sonuçları tüketicilerin AVM’lere dönmeye hazır olduğunun sinyalini veriyor olabilir.