Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,39 kazançla 25.579,39 puan, S&P 500 endeksi yüzde 0,25 artışla 2.847,60 puan ve Nasdaq endeksi yüzde 0,09 düşüşle 7.766,62 puan seviyelerinde seyretti.

ABD’de getiri eğrisinin yataylaşması resesyon endişelerinin yaşanmasına sebep olurken,  30 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi ilk kez 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin altına indi.

10 yıllık hazine tahvil faizlerinde ise 2016 Ağustos'tan bu yana en düşük seviye görüldü ve yüzde 1,50'nin altına geriledi.

Güçlü gelen ikinci çeyrek bilançoları endeksleri destekledi. Walmart Inc.'nin kazancı beklentilerin üzerinde gerçekleşti. General Electric ise finansal dolandırıcılık suçlamalarıyla% 10'dan fazla düştü.

ABD-Çin ilişkilerinde hafif stabilizasyona gidilmesinin hemen ardından tarafklardan gelen karşılıklı açıklamalarla tekrar negatif rüzgarlar tekrar esmeye başladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile herhangi bir anlaşma bizim şartlarımızda olmalı diyerek yeni endişelerin kapsını araladı.

Çin ise ABD'nin yüzde 10 yeni tarife ile Trump-Xi anlaşmasını ihlal ettiğini söyledi. Çinli yetkilier ayrıca ABD’nin hamlelerine karşı önlemler alınması gerektiğini ve ABD’nin bu eyleminin Osaka toplantısında varılan oybirliğini ihlal ettiğini söyledi. Çin, ABD’nin anlaşmazlığı çözmek için doğru yoldan saptığını söyledi.

Ticaret geriliminin tekrar su yüzüne çıkmasıyla Endeksler arasındaki en sert satışlar Nasdaq’ta yaşandı.  

Makroveri ajandasında, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 9,000 artarak 220,000'e yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre başvuruların 212,000 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

ABD'de perakende satışlar Temmuz ayında, online alışverişlerdeki güçlü artışın desteği ile son dört ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi ve bu durum tüketici harcamalarının ekonomik büyümeyi desteklemeye devam ettiğini işaret etti.

Perakende satışlar Temmuz ayında, önceki ayki verinin aşağı yönde revize edilerek yüzde 0.3 artışa çekilmesinin ardından yüzde 0.7 tırmandı. Perakende satışlardaki bu artış, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tümünün tahminlerinin üzerinde gerçekleşti. Bu tahminlerin medyanına göre, perakende satışların yüzde 0.3 artması bekleniyordu.

ABD'de sanayi üretimi, Haziran ayında yüzde 0.2 yükseldikten sonra Temmuz ayında yüzde 0.2 geriledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre sanayi üretiminin yüzde 0.1 artması bekleniyordu.