Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,11 artışla 28.267,16 puan, S&P 500 endeksi yüzde 0,03 kazançla dördüncü gününde de rekor seviyeye yükselerek 3.192,52  puan ve Nasdaq endeksi yüzde 0,10 değer kazancıyla 8.823,36  puan seviyelerinde seyretti.

ABD ve Çin arasından iki seneye yakın süredir devam eden ticaret savaşını noktalayacak anlaşmanın imzalanmasına giderek yaklaşılırken hisse senetleri bu olumlu gelişmelerle rekor yüksek seviyelere erişiyor.

Haftasonu ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin anlaşmaya dair, "Bu anlaşma fikri ve sınai mülkiyet haklarını içeriyor, teknoloji transferini içeriyor, yapısal tarım konularını içeriyor, finansal hizmetler açılıyor, para birimi anlayışı ve ABD'den alımı gerçekleştirilecek tarım ürünü taahhütlerini de içeriyor" demişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda ikinci aşama görüşmelerin hemen başlayacağını belirterek, "Anlaşmayı yaptığımız için 15 Aralık'ta planlanan cezai vergi artışları yapılmayacak. Çin ile ikinci faz görüşmeleri hemen başlayacak. Çin büyük miktarda tarım, enerji ve sanayi ürünü almayı kabul etti" demişti.  

ABD Ticaret Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada ise,"120 milyar dolarlık Çin ürününe yönelik vergi yüzde 7.5'e düşürüldü. 250 milyar dolarlık Çin ürünü üzerindeki yüzde 25 vergi ise korunuyor" dendi.

Makroveri ajandasında, Fed verilerine göre ABD'de sanayi üretimi Kasım'da yüzde 0.8’lik beklentiye karşın % 1.1 artarak 2018 yılının başından beri en büyük artışı kaydetti. Sanayi üretiminin artmasında  General Motors'ta 6 hafta süren grevin bitmesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Kapasite kullanım oranı % 76.6'dan % 77.3'e yükseldi. Bu arada Ekim sanayi üretim verisi % 0.8 düşüşten % 0.9 düşüşe revize edildi. Toplam sanayi üretimi de % 0.9 beklenirken %1.1 arttı.

ABD'de konut başlangıçları düşük faiz oranları ve güçlü istihdam artışının etkisiyle Kasım ayında beklentileri aştı.

Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre konut başlangıçları Kasım'da % 3.2 artarak yıllık 1.365 milyon adet oldu. Beklenti % 2.3 artış olmasıydı. İnşaat izinleri de yıllık % 1.4 artışla 1.48 milyon oldu. Bu, Mayıs 2017'den beri en yüksek seviye olarak kayda geçti.