Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Kevin McCarthy ve Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer koronavirüs pandemisinin etkilerini azaltması hedeflenen yaklaşık 900 milyar dolarlık teşvik paketi tasarısı üzerindeki müzakerelerini sürdürüyor.

Bloomberg'in haberine göre paket hakkında bilgi sahibi olan bir temsilci teşvik tasarısının havayolu şirketlerine 17 milyar dolarlık yardım içerebileceğini aktardı. Görüşmeler hakkında bilgilendirilen kaynaklar da teşvik paketi tasarısının bireylere 600 dolar ödeme yapılmasını ve haftada 300 dolarlık işsizlik sigortası ödemelerini kapsayacağını ancak eyalet ve yerel hükümetlere yapılacak yardımlar ve işverenlerin pandemi sonrasında açılabilecek davalardan korunmasını sağlayacak maddelerin tasarıdan çıkarıldığını bildirdi.

Söz konusu yardım paketi, hükümetin fonlanmasını sağlayacak bütçe tasarısı ile birleştirilip cuma gününe kadar oylanamazsa hükümetin kısmen kapanmasını önleyecek geçici bir önlem alınması gerekecek.

İki bölümlü teşvik paketi

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında uzun süredir görüşülen paketin son haline ilişkin detaylar hafta başında açıklanmıştı. Buna göre paketin iki bölüm halinde tasarlandı. Tasarının ilk bölümü yaklaşık 300 milyar dolar tutarında küçük ölçekli şirketlere desteği, haftada 300 dolarlık işsizlik yardımlarının süresinin uzatılmasını ve aşı dağıtımı için yardımları içeriyor.

İkinci bölümde ise sadece iki madde var: Demokratların talep ettiği 160 milyar dolarlık devlet yardımı ve Cumhuriyetçilerin talep ettiği üzere işverenleri pandemi sonrasında açılabilecek davalara karşı koruyan bir madde.

Bu bölümlerden biri ya da ikisinin, Temsilciler Meclisi ve Senato’dan önceki teşvikleri süresi yıl sonunda sona ermeden geçmesi, Kongre’deki Demokrat ve Cumhuriyetçi liderlere bağlı olacak.