Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de Tüketici Güveni, enflasyona ilişkin artan endişelerin satın alma koşullarında keskin bir bozulmaya yol açmasıyla beklenmedik bir şekilde beş ayın en düşük seviyesine geriledi.

Michigan Üniversitesi Öncü Tüketici Güven Endeksi 85,5'ten Temmuz'da 80,8'e düştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 86,5 olarak belirlenmişti.

Michigan Üniversitesi'nin anketine göre tüketiciler gelecek yıl enflasyonun yüzde 4,8'e yükseleceğini öngördü. Daha uzun vadeli beklentilerin ise iyimser olduğu görüldü. Buna göre gelecek beş ila 10 yıl için beklenen enflasyon oranı yüzde 2,9 oldu.

Anketin direktörü Richard Curtin yaptığı açıklamada, "Enflasyon, özellikle alt ve orta gelirli haneler üzerinde yaşam standartları üzerinde ek baskı oluşturdu. Üst gelirli haneler arasında ise satın alımların ertelenmesine neden oldu" dedi.

Beklenti endeksi de geriledi

Mevcut koşullar göstergesi Temmuz'da 88,6'dan Ağustos'tan bu yana en düşük seviye olan 84,5'e düştü. Üniversitenin beklenti göstergesi ise 83,5'ten 78,4 ile beş ayın en düşük seviyesine geriledi.

Değerlendirmeye göre daha yüksek fiyatlar hakkındaki endişelere rağmen, yaz sezonunda daha fazla Amerikalının seyahate devam etmesiyle ilgili harcamaların artması öngörülüyor.