ABD'den Türkiye'ye "Artemis Anlaşmaları" tebriği
-
ABD Dışişleri Bakanlığı, Artemis Anlaşmaları'na 71'inci ülke olarak katılan Türkiye'yi tebrik etti.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'yi Artemis Anlaşmaları'na katılması dolayısıyla tebrik ederek, Türkiye'nin uzayın barışçıl şekilde araştırılması ve kullanılmasına yönelik bağlılığını taahhüt ettiğini belirtti.
Bakanlıktan, Türkiye'nin Artemis Anlaşmaları'nı imzalamasına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, "Türkiye, bugüne kadar anlaşmaları imzalayan 71. ülke olup, uzayın barışçıl bir şekilde araştırılması ve kullanılmasına olan bağlılığını taahhüt etmektedir" ifadesine yer verildi.
Anlaşmanın, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından ABD'li yetkililerle 31 Ağustos'ta Washington'da imzalandığı hatırlatılan açıklamada, "Türkiye, ABD'nin uzun süredir savunma işbirliği, bölgesel güvenlik ve ticari ortaklıklar konusunda yakından koordinasyon sağladığı değerli bir NATO müttefikidir" değerlendirmesinde bulunuldu.
REKLAM
REKLAM
Açıklamada, Artemis Anlaşmaları'nın sorumlu uzay araştırmalarına rehberlik edecek pratik ilkeler bütünü olarak 2020'de ABD Başkanı Donald Trump'ın ilk döneminde oluşturulduğu belirtildi.
Türkiye'nin anlaşmaya katılmasıyla, sürdürülebilir sivil uzay faaliyetlerine ilişkin ilkeleri benimseyen ABD ve diğer ülkeler arasında yer aldığı kaydedildi.