Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ile Çin arasındaki iki yönlü yatırımlar, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişkilerin bozulması ve pandeminin işletme güvenini olumsuz etkilemesiyle 2020'nin ilk yarısında yaklaşık dokuz yılın en düşük seviyesine geriledi.

ABD - Çin Yatırım Projesi'nin analizine göre iki ülke arasındaki doğrudan ve girişim sermayesi toplam yatırımları söz konusu dönemde 10.9 milyar dolar ile 2011'in ikinci yarısından beri en düşük seviyede gerçekleşti. ABD'de geçen yıldan sarkan büyük bir alım olmasaydı toplam daha da düşük olacaktı.

Çin'in ABD'de tamamlanan doğrudan yatırımı ilk altı ayda 4.7 milyar dolar oldu. Bir önceki yılın aynı döneminde 3.4 milyar dolar idi. Bu yılın rakamı Tencent Holdings Ltd.'nin, Universal Music Group Inc.'te 3.4 milyar dolarlık azınlık hissesi almasından destek buldu. ABD'nin -özellikle teknoloji sektöründe- Çin yatırımlarına yönelik daha sıkı kontroller uygulamasıyla birlikte genel olarak transferler düşük kaldı.

Raporda, "Ticaret anlaşmazlıklarının tırmanmasına karşın rakamlar Çinli şirketlerin tarifelerden kaçınmak için faaliyetlerini yerelleştirme amacıyla ABD'de yatırım yaptığına dair pek az kanıt sunuyor. Ayrıca veriler pandeminin ardından Çinli şirketlerin baskı altındaki ABD varlıklarını aldıklarına ilişkin endişelerin abartılı olduğunu gösteriyor." dedi.

ABD'nin Çin'e doğrudan yatırımı yüzde 31 düşüşle 4.1 milyar dolar oldu.