Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de koronavirüs vaka sayılarında görülen güçlü artışların ardından, tüm emareler geçen ay istihdam artışlarında yavaşlamayı ya da daha kötüsünü işaret ediyor.

ABD'de Cuma günü TSİ 15:30'da açıklanacak istihdam raporunun, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Temmuz ayında tarım dışı istihdamda 1.48 milyon artış olduğunu göstermesi bekleniyor. Ankete gelen projeksiyonlar 600,000 düşüş ile 3.2 milyona rtış arasında geldi. Bu veri, pandeminin ilk iki ayında 22 milyonluk düşüşün ardından, Mayıs ve Haziran ayındaki toplam 7.5 milyonluk artış sonrası gelecek.

İşsizlik oranının ise söz konusu dönemde yüzde 11'den yüzde 10.5'e inmesi öngörülüyor. Düşüşe rağmen bu seviye kriz öncesi seviyesinin üç katı düzeyinde.

ABD'de özellikle Güney ve Batı bölgelerinde Haziran ayının ortasında başlayan yeni Kovid-19 dalgası, ekonomik toparlanmaya ilişkin belirsizliği daha da artırdı ve bazı eyaletlerin tekrar kapanmaya ya da yeniden açılmaları durdurmaya yöneltti. Toparlanmanın son haftalarda teklemeye başladığı konusunda fazla bir şüphe yok, ancak ekonomistlerin Temmuz ayı için tahminleri, istihdamın geleneksel ve geleneksel olmayan göstergelerine verdiklerine ağırlığa göre değişiyor.

ABD'de Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi Temmuz ayında 167,000 artış gösterdi. Ancak Mayıs ve Haziran ayında açıklanan ADP verileri, hemen ardından açıklanan resmi verilerin oldukça altında kaldı.